Sospirs de Catalunya


Font: Juan Fernández (elperiodico.cat)
L'escena teatral catalana de Madrid gaudeix de bona salut, fraternitat i vocació d'entesa. Una trucada del delegat del Govern de la Generalitat, Josep Maria Bosch i Bessa, va ser suficient per reunir ahir al Centre Cultural Blanquerna un nodrit grup d'actors, actrius, directors i dramaturgs catalans destinats a la capital amb l'excusa de fer una copa de cava i celebrar que, almenys en el món de la cultura, les relacions entre Catalunya i Espanya van millor que les institucionals.
«Amb la política és cada vegada més difícil trobar punts d'entesa, però vosaltres aconseguiu acostar Catalunya a Madrid», els va transmetre Bosch i Bessa, que va destacar el «gran interès» que hi ha a la capital envers la cultura catalana. «Les vendes a la llibreria de Blanquerna estan disparades, la societat vol que hi hagi entesa», va afegir.
L'escoltaven atentament les actrius Anna Maria Barbany, Carme Conesa, Sílvia Marsó, Sílvia Tortosa, Montserrat Julió i Lydia Miranda; els actors Jordi Rebellón, Pepe Martín, Francesc Albiol, Esteve Ferrer, Quim Capdevila i Edu Ferrés; i els dramaturgs Ricard Reguant i Mercedes Lezcano, viuda d'Adolfo Marsillach, entre altres. Tots posen veu a un tret distintiu de l'escena teatral madrilenya: «Als camerinos de la capital se sent parlar molt en català», revelava Sílvia Marsó, assídua a les classes de gramàtica catalana que s'imparteixen a Blanquerna. «Som molts i ens entenem bé, formem una espècie de família», afegia l'actor Esteve Ferrer, que fa sis anys que representa Toc Toc al Teatro Príncipe de la Gran Vía.
Tots beneeixen l'AVE, «que ens ha salvat la vida», en paraules del director Ricard Reguant, i transmeten ànsies semblants per treballar a Catalunya, però assumeixen les limitacions de la indústria local. «Què hi farem, la feina és aquí», sospirava Quim Capdevila, que fa 18 anys que defensa papers a Madrid. Molt abans hi va arribar Sílvia Tortosa, i des d'aleshores diu que porta una«espina clavada», que comparteixen bastants dels assistents a la trobada d'ahir. «A partir del moment que te'n vas, a Barcelona ja no compten amb tu», es lamentava l'actriu. Quan falten nou dies per la Nit de Nadal, la família teatral catalana a Madrid va escriure ahir la seva carta de bons desitjos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario