DELICADES



TEXT i DIRECCIÓ: ALFREDO SANZOL
TRADUCCIÓ: SERGI BELBEL
INTÈRPRETS: MAMEN DUCH, ÀGATA ROCA, MARTA PÉREZ, CARMEN PLA, ALBERT RIBALTA i JORDI RICO
PRODUCCIÓ: GREC 2010 FESTIVAL DE BARCELONA i T DE TEATRE
TEATRE POLIORAMA


Renovar-se o morir i dit i fet, les T de Teatre han decidit mostrar que l'humor pot renovar-se i no perdre res de la seva frescor i intel·ligència pel camí. Si fa dos anys va ser Javier Daulte el que va ajudar a la companyia en aquest canvi de rumb, ara és Alfredo Sanzol. Aquest pamplonès establert a Madrid, que coneixia la seva feina anterior, ha creat un univers de petites històries curtes. Sense enllaços, sense transicions, només el poder de la memòria, fan que cada espectador aconsegueix donar a tota la peça unitat.

Sanzol dedica l'obra a les seves àvies en un intent per 'contar' la història que mai li van explicar, aquella que només li explicaven a les plantes, presents escenogràficament parlant en forma de roser i una prunera. Històries amb forma de esquetxos, d'una època de postguerra on hi havia poc temps per l'humor, però que sempre, sempre hi ha una petita porta oberta per l'esperança. I aquest muntatge ho demostra.

L'humor de sempre de T de teatre, en alguns de les històries, en altres es nota la ploma masculina de Sanzol, però sempre sense caure en l'histrionisme que pobla darrerament aquest gènere. No calen contra repliques, perquè d'un sol cop, les paraules atrapen els subconscient del riure intel·ligent.

No només hi ha un home al darrera de l'espectacle, per primer cop en gairebé vint anys de trajectòria, T de Teatre incorpora dos actors masculins al repartiment d'un muntatge. Albert Ribalta, que ja les va acompanyar a Jet Lag i Jordi Rico interpreten a uns homes, que malgrat portar els pantalons de portes cap a fora, entre parents fan més de xitxarel·los, que del típic tòpic de mascle habitual de l'època.

Delicades és una obra de dones, que van ser silenciades, però que aquesta delicadesa només amagava una lluita constant contra el món que les va tocar viure. Totes quatre demostren la seva 'garra' damunt l'escenari, però Carme Pla i la seva esbroncada en una de les històries contra la debilitat del seu marit, Albert Ribalta, demostra que de Delicades res de res.

Alejandro Andújar signa una encertada escenografia i vestuari que recorda a les pel·lícules del Hollywood en blanc i negre. T de Teatre torna a fer diana amb Delicades un somni fet conte que tant de bo es fes realitat un cop finalitzat el Grec.

1 comentario:

  1. Quan va acabar l'obra no sabía si m'havia agradat o no, alguna de les histories sí, la interpretació també...però l'obra?...no era una obra a la que em tenien acostumada les T de Teatre, el seu humor ácid...faltava la Míriam Iscla...incorporaven dos actors masculins...avui, després d'haver-la paït millor, puc dir, no que m'ha agradat, sino que m'ha entusiasmat!!! i que fa honor al seu títol: és una obra Delicada, plena de tendresa,de personatges tendres, però a la vegada forts i "canyeros"...i como no, segueix havent molt d'humor...molt recomenable!!!!
    aneu-hi!
    MartaGalea

    ResponderEliminar