Els pallassos arriben a Cornellà


Font: ACN via elpuntavui.cat

“Per capgirar-ho tot, fa falta tenir nassos; cridem i fem un bot, que arriben els pallassos”. Així comença l'himne del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà de Llobregat, que avui inaugura la setzena edició. Tortell Poltrona, l'italià Leo Bassi, el nord-americà Peter Shub, l'ucraïnès Housch-Ma-Housch i els russos Licedei encapçalen el cartell programat del 13 al 19 d'octubre.
A més, en aquesta edició es torna a apostar per la programació infantil i s'homenatjarà Joan Montanyès, ‘Monti', que va morir l'any passat. El certamen li concedirà a títol pòstum el Premi Nas d'Or, un guardó que distingeix aquelles personalitats que s'han erigit com a divulgadors del món del pallasso. A més, es presentarà l'espectacle ‘Rhum', en què ‘Monti' estava treballant quan va morir el 2013. ‘Rhum' és una reflexió sobre l'ofici de fer riure que parteix de la figura d'un pallasso de principis del segle XX i un homenatge al món del circ.
En la presentació del festival, al Teatre Lliure de Barcelona, el director artístic, Jordi Colominas, ha destacat que la cita és “la gran referència” dels pallassos catalans, de la majoria dels espanyols i també dels internacionals, per “la trajectòria” de les 16 edicions en tres dècades i per “l'arrelament” a la ciutat. També, per “les múltiples connexions” amb altres festivals i associacions, així com per “la complicitat” que s'ha establert entre el certamen i el món professional.
La cita de Cornellà vol ser un aparador del gènere clown i mostrar l'ampli ventall de registres del llenguatge del pallasso, del circ tradicional a les actuacions d'animació al carrer i els muntatges més experimentals. Per això, Colominas ha destacat la diversitat “d'ingredients i equilibris” de la programació, tant amb “artistes reconeguts” a nivell internacional com amb “aventures més innovadores i grups revelació”. Així, la Gala, dirigida per Tortell Poltrona, tindrà la participació de dues figures de reconegut prestigi internacional: l'ucraïnès Housch-Ma-Housch i la companyia russa Licedei. També hi actuaran tres mossos de pista molt especials: Pere Hosta, Miner Montell i Toti Toronell. La Gala es representarà el 17, 18 i 19 d'octubre a la carpa instal·lada a la Plaça de Catalunya.
A la Sala Ramon Romagosa, hi actuaran artistes de prestigi internacional com el nord-americà Peter Shub i l'italià Leo Bassi. També acollirà ‘Rhum' i l'estrena en castellà de l'últim espectacle de Duo Bonito.
El Parc dels Pallassos, el diumenge 19, serà una de les jornades més importants del festival, amb espectacles com ‘Walkman', de Ganso & Cia.; ‘El Niu', de Dudu & Cia; ‘Juan Palomo ya està aquí!', de la Companyia Barré; ‘The McKensy's Clan Band', de Traüt espectacles; ‘La Famiglia Monegli', de La Fanfare Sakazic, ‘Sin Remite', de Los Kikolas i ‘Les Pompiers', de la Companyia La Tal Catalunya, entre altres.
El festival tornarà a tenir una acurada programació infantil i escolar, amb propostes específiques per franges d'edat: d'1 a 3 anys, de 3 a 5 anys, de 6 a 11 anys i de 12 a 15 anys. Sergi Ots i la Cia. Ponten Pie presentaran ‘Benvingut Sr. Ruc!', un espectacle especial per a les escoles bressol. La companyia La Tal oferirà ‘Les aventures de Madaleno i Melindro' per a infants d'entre 3 i 5 anys; la companyia Elegants ha preparat ‘Cabaret Elegance' per a primària i Marcel Tomàs portarà l'humor als estudiants de secundària.
L'ajuntament augmenta la seva aportació
El Festival Internacional de Pallassos és organitzat per l'Ajuntament de Cornellà i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el Ministeri d'Educació i Cultura. La regidora de Cultura de Cornellà, Rocío García Pérez, ha assenyalat que el festival manté la qualitat tot i que en els darrers anys ha hagut d'ajustar el pressupost, que tant en aquesta edició com en la passada és de 300.000 euros.
La tinenta d'alcalde ha afirmat que l'Ajuntament ha hagut d'augmentar la seva aportació, que actualment arriba al 56%, per compensar la davallada de les ajudes de les altres administracions. “Cornellà és la ciutat que vol i estima els pallassos”, ha remarcat la regidora. També hi ha en marxa una campanya per aconseguir fons per a la investigació i recerca del càncer infantil de l'Hospital Sant Joan de Déu, que té com a protagonista la figura de la nineka, una agulla de roba.

No hay comentarios:

Publicar un comentario