Viladecans s'obre a la cultura amb l'Ateneu de les Arts

L’ambiciós projecte de l’Ateneu de les Arts ja és una realitat. A partir de l’octubre gairebé un miler d’alumnes podran estudiar teatre, dansa, dibuix, guitarra o bateria a la ciutat, entre d’altres cursos, gràcies a la posada en funcionament d’aquesta “escola” artística impulsada per l’ajuntament. L’Ateneu de les Arts pretén ser el referent cultural de la comarca, amb una oferta formativa molt àmplia i amb l’elecció d’un professorat amb molta experiència. No hi ha cap iniciativa arreu de l’Estat que tingui una significació equiparable a aquesta, malgrat que l’Ateneu de les Arts neix sense casa, ja que l’edifici que hauria de ser-ne la seu encara no està construït.

Viladecans ha passat de no oferir a cap institut la modalitat de batxillerat artístic a crear una escola només dedicada a la creació. Aquest canvi de 180 graus es pot explicar per l’èxit d’esdeveniments com el Festival de Teatre al Carrer o el Certamen de Cantautors, que han fet que la cultura estigui molt present als carrers de la ciutat. L’Ajuntament ha engegat un projecte molt ambiciós que pretén fer de la cultura un element clau per l’aprenentatge i el creiexement personal.

L’Ateneu de les Arts és una “escola” artística, on s’impartiran per trimestres cursos de teatre i dansa en diferents modalitats (des d’iniciació a perfeccionament), d’arts gràfiques com dibuix o manualitats, i de música com guitarra, bateria, cajón o jazz per a bandes. Les classes es dividiran per grups d’edat, i en el seu començament l’escola tindrà una capacitat per 984 alumnes. En total s’ofereixen 90 cursos i tallers, i s’estudia ampliar-los depenent de si l’iniciativa té èxit. Al setembre s’obrirà el període de matriculacions, i a l’octubre començaran les classes.

Però on és l’Ateneu de les Arts? Doncs de moment no és enlloc específicament: és previst que es construeixi un edifici que en serà la seu, al lloc on és ara el CEiP Doctor Fleming, que tindrà 8.000 metres quadrats i capacitat per 1.200 alumnes. Però fins que això no sigui una realitat (tot just s’estudia el projecte), les activitats de l’Ateneu es realitzaran a 7 instal·lacions diferents: al Teatre Àtrium, al Centre Municipal Edelia Hernández, a l’IES Josep Mestres i Busquets, al propi CEiP Doctor Fleming, al CEiP Can Palmer, a l’Alberg de Can Batllori i al centre de recursos per a joves de Can Xic.

L’Alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, ha dit que “per la ciutat la cultura és estratègica, perquè res uneix i fa ciutat com l’educació i la cultura”, i ha afegit que aquest equipament “serà un altre punt fort del municipi, ja que atreurà no només als veïns sinó a gent de tots els voltants, i de l’Àrea Metropolitana”. La primera tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Maria Salmerón, ha explicat que “l’Ateneu està dirigit a tota la ciutadania, tant als que mai han tingut un contacte artístic com als que sí l’han tingut, i també segueix una dinàmica d’intercanvi d’experiències”.

Font: Marc Pidelaserra (Llobregat Media)

No hay comentarios:

Publicar un comentario