Marta Marco estrena 'Me llamo Rachel Corrie

L’actriu catalana Marta Marco presenta aquest divendres 3 de juliol l’espectacle Me llamo Rachel Corrie sota la direcció de Mikel Gómez de Segura al Cabaret Coluche. Es tracta d’una obra produïda per Traspasos, amb la col·laboració del Govern Basc i l’Ajuntament de Vitoria, estrenada a Vitoria el 6 de febrer d’enguany. El diari íntim i els e-mails d’una dona cooperant morta a Palestina són el punt de partida d’aquesta peça teatral que s’ha representat a mig món en diferents versions i amb gran èxit.

Potser la diferència amb altres milions de desgràcies d’aquell territori és que Rachel Corrie no era una palestina abocada a la mort, sinó una noia d’Estats Units que va viatjar a la zona per defensar la pau amb els seu cos i com a escut humà. Una excavadora israeliana va acabar amb ella.

A Rachel Corrie -la protagonista de l’espectacle- la van matar el 16 de març de 2003. Rachel va avançar per situar-se entre la casa i l’excavadora. L’excavadora, a mida que es girava en aquella direcció, tenia 20 metres o 10 segons abans d’arribar fins on era la Rachel, amb ella directament a la vista per saber on es trobava.

Però va avançar fins a ella a un cert ritme enduent-se un munt d’enderrocs. I quan el munt d’enderrocs va arribar fins la Rachel, ella va sentir que per mantenir l’equilibri, per no perdre’l, havia d’enfilar-se a tot aquell munt d’enderrocs i evitar que se l’emportés per davant.

Així ho va fer, i el seu cap i muscles van quedar clarament per sobre de la pala de l’excavadora i clarament a la vista del conductor; per tant, ell sabia perfectament que ella era allà.

La Rachel va caure de la pila d’enderrocs i va desaparèixer de la vista del conductor; és a dir, que bàsicament ell la va empènyer cap enrere i sota un munt d’enderrocs. Llavors ella va començar a relliscar i, primer un dels seus peus i després l’altre van desaparèixer i ell simplement va continuar fins que la Rachel, o el lloc on estava la Rachel, van quedar directament sota la cabina de l’excavadora. Llavors va esperar uns segons i després es va retirar deixant la pala al terra. Més tard, quan estava molt més lluny del cos de la Rachel, va aixecar la pala.

Vaig córrer cap a l’ambulància, la seva cara estava plena de sang que rajava d’un tall profund a la cara, des del llavi fins la galta. Tenia els símptomes d’estar patint una hemorràgia cerebral. Va morir a l’ambulància uns minuts més tard.

L’espai Coluche pretén ser un espai de reflexió i de debat sobre la figura del pallasso i els éssers humans, que els divendres al vespre acull espectacles de formats ben diferents. Cada actuació va acompanyada d’un debat posterior en què artistes i públic estan convidats a reflexionar sobre el tema social tractat en la sessió. Pau Riba va inaugurar la temporada amb el seu espectacle Ribaibal i durant aquestes setmanes hem pogut veure actuar Pepe Viyuela, Circo de la Sombra o Claret Clown, entre d’altres.

Font: www.teatral.net

1 comentario: