Mataró assumeix íntegrament el Shakespeare’2009

El Festival Shakespeare 2009 acaba de sortir del forn. Se servirà del 31 de juliol al 9 d’agost de 2009 i, per primer cop, se celebrarà íntegrament a la Masia de Can Ribot de Mataró. D’aquesta manera l’Ajuntament de Santa Susanna renuncia a la seva gestió en no poder fer-se càrrec per motius econòmics.

En la roda de presentació van assistir Sergi Penedès, Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, Anna Falguera, Directora de Cooperació Cultural del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, i Montse Vellvehí, directora del festival.

Penedès ha parlat de la vocació internacional del festival i ha definit aquesta edició com la més multidisciplinar. Música, dansa, cinema, teatre... És un festival inèdit a l’Estat Espanyol. La seu torna a ser la idíl•lica Masia Can Ribot, un espai situat a la carretera de Mataró a Sant Andreu de Llavaneres amb unes vistes espectaculars damunt del mar. Aquest any, però, dels dos escenaris que hi havia l’any passat s’ha suprimit el més petit.

Pel que fa a les xifres, enguany el Festival ha reduït en 50.000 euros el seu pressupost. Dels 300.000 euros de l’any passat s’ha reduït a 250.000 euros, dels quals 70.000 els assumeix la Direcció de Cooperació Cultural de la Generalitat –la mateixa quantitat de l’any passat- mentre que la resta és assumida per l’Ajuntament de Mataró. La directora General de Cooperació Cultural de la Generalitat, Anna Falguera, ha destacat el suport del govern al festival en una situació complicada en referència a l’actual crisi econòmica. També ha agraït a l’Ajuntament de Mataró la decisió d’haver agafat en solitari el projecte.

Pel que fa als continguts, explicats per la directora artística, el festival consta de sis espectacles relacionats directament o indirectament amb el dramaturg anglès. L’espectacle inaugural anirà a càrrec de la Big Band Jazz Maresme (31 de juliol) amb el concert Duke Ellington’s Such Sweet Thunder. Una coproducció del Festival i l’Ajuntament de Mataró on es presenta aquesta suite en la que Ellington va voler relacionar el jazz amb l’obra de Shakespeare.

El 2 d’agost es representa Ricard II, l’espectacle dirigit per Carme Portacelli i protagonitzat per Manel Barceló i David Bagès, entre d’altres, que es va poder veure aquesta temporada a la Nau Ivanow de Barcelona. Vellvehí ha justificat el seu retorn dient que es tracta d’una obra de la qual s’han fet poques representacions.

El 5 d’agost arriba l’espectacle de dansa Fair Friends Shakespeare’s sonnets de la companyia alemanya Moving Theatre. Proposta amb tres ballarins que ofereix una visió particular dels sonets del bard anglès.

El 6 d’agost es presenta la lectura dramatitzada La caça de l’home d’Albert Balasch (Premi Gabriel Ferrater de Poesia 2009) a càrrec del director i actor Mario Gas. Una visió subjectiva d’El rei Lear.

La proposta familiar d’enguany arriba el 7 d’agost amb Giulietta, veterà espectacle de creació pròpia de la pallassa catalana Pepa Plana, estrenat l’any 2000, en la que adapta el cèlebre Romeu i Julieta sota un prisma molt personal.

El Festival es tancarà amb una versió iconoclasta i minimalista d’El somni d’una nit d’estiu dirigida per la francesa Irina Brook, filla del cèlebre director Peter Brook. Sis actors representaran En attendant le songe.

Com cada any, el Festival tindrà activitats paral•leles. La més innovadora és la proposta d’edició d’un llibre anual, fruit de la col•laboració entre el festival i l’Editorial Eumo. El primer número és el llibre Dues mirades, dos punts de vista sobre les anomenades “obres històriques” del món shakespearià amb els textos Bales invisibles a càrrec d’Stephen Greenblatt i Art i ideologia escrit pel traductor i especialista en Shakespeare Salvador Oliva.

Amb motiu de la celebració dels 400 anys de la publicació dels sonets (1609-2009), el festival coproduirà, juntament amb el Centre d’Art Can Massó de Reus, la instal•lació plàstica de l’artista Salvador Juanpere Mentre els versos visquin... on es recullen 20 sonets trepanats damunt de plafons de fusta. Tots ells s’exhibiran als jardins de Can Ribot durant tots els dies del festival.

Els sonets també centraran la taula rodona Els traductors dels Sonets amb la participació de Salvador Oliva, Txema Martínez Marzo i Andrés Ehrenhaus. Pel que fa als cursos, aquest any el Festival ha signat un acord de col•laboració amb l’Institut del Teatre a través del qual els estudiants que hi participin podran obtenir crèdits per a la carrera. Els cursos seran El llenguatge de la memòria a càrrec de Cristina Castrillo i Bruna Gusberti (Teatro delle Radici) iJugant amb Macbeth amb Simon Scardifield. Els alumnes del Taller de l’Aula de Teatre de Mataró presentaran el resultat del treball d’escenes desenvolupat sobre Ricard III de William Shakespeare, amb música de Duke Ellington. Per a Montse Vellvehí, una manera d’implicar pedagògicament alumnes de Mataró amb el geni anglès.

Finalment, el Festival ofereix Shakespeare i el cinema amb la projecció de la pel•lícula Omkara del director hindú Vishal Bhardwaj, una visió contemporània d’Otel•lo realitzada des de Bollywood.

El Festival Shakespeare va néixer l’any 2003 de la mà de Paco Azorín, Montse Vellvehí i Pere Milan amb la voluntat artística de produïr i exhibir espectacles inspirats en la figura de William Shakespeare.

Font: Albert Miret (www.teatral.net)

No hay comentarios:

Publicar un comentario