La Compañía Nacional de Danza explicarà 'Romeo y Julieta'

Font: L.S. (ara.cat)

La Compañía Nacional de Danza (CND) acaba d'estrenar al Teatro Real la primera gran producció d'un ballet modern de l' era de José Carlos Martínez. Només un mes després, els dies 18 i 19 de maig, estrenaran aquest Romeo y Julieta al Teatre-Auditori de Sant Cugat. "Teníem ganes d'explicar una història. Fins ara la CND només havia fet peces curtes", deia ahir el director artístic. La companyia ja havia interpretat, també a Sant Cugat la temporada 1996-1997, un Romeu i Julieta coreografiat per Nacho Duato, però com que la CND no té el permís per ballar-lo -ni aquesta ni cap altra coreografia de l'exdirector de la institució- Martínez va fer-ne l'encàrrec a Goyo Montero, director del Ballet de Nuremberg i Premio Nacional de dansa 2011. "Es poden fer moltes relectures dels clàssics i sempre són molt diferents. I com que ja no la tenim al repertori...", deia.
Seguint la partitura de Serguei Prokófiev, Montero ha fet una versió del clàssic amb un llenguatge contemporani però mantenint l'estructura original. Tota la companyia participa en aquest espectacle, tants els ballarins especialitzats en clàssica com els de contemporània: són 42 intèrprets, dels quals en pujaran a escena 30 a Sant Cugat, perquè el muntatge es pot redimensionar en funció de l'espai.
Montero s'ha centrat a marcar el caràcter dels personatges i ha donat protagonisme a Mab, la mort. Ella és el narrador de la història. "Veiem que els personatges no tenien elecció. Arrenca el ballet i estàs estressat perquè veus que el final serà dramàtic, però igualment et sorprèn el que va passant", deia Martínez. El tarragoní Aleix Mañé és Romeu i Marina Jiménez és Julieta. Allan Falieri és Mab i la barcelonina Elisabet Biosca és Lady Capuleta. "Necessites molt fons i resistència per mantenir el nivell tècnic -assegurava ahir Mañé, que fa més de sis anys que va entrar a la CND2 i debuta en un protagonista-. És dur perquè Goyo Montero treballa al 150%. Però m'he centrat en la part interpretativa, per no pensar en l'esforç físic que requeria la peça. Ha sigut tot molt fluid", deia ahir el jove de 27 anys. "És un muntatge molt atlètic i visual. L'escenografia recorda el West Side Story , amb una casa a cada banda. La història és molt fosca", apuntava Martínez. El director artístic tot just és a la recta final de la seva segona temporada i ha engegat una petita revolució a la CND, perquè ha demanat als ballarins que siguin excel·lents en contemporani -el que havien fet en exclusiva en l'era Duato- i en puntes. Després de foguejar-los en el vocabulari acadèmic amb peces curtes clàssiques, ja té en ment una gran producció clàssica. "Sé que hi ha ganes de fer-ho. Seria el 2015", va avançar ahir.

No hay comentarios:

Publicar un comentario