Trapezi d'última hora

Font: Carina Filella (elpuntavui.cat)
Fa només tres setmanes que el director artístic del festival de circ Trapezi, Jordi Gaspar, té el pressupost definitiu del certamen. Un retard que ha afectat la contractació de les companyies –enguany n'hi haurà un 35% menys que l'any passat, i també menys d'internacionals– i que també havia provocat la sospita ciutadana que enguany la Fira del Circ de Catalunya s'acabaria suspenent. Però no: “Sí que tenim Trapezi; amb la mesura que correspon, però tenim Trapezi”, va dir ahir l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, en la presentació del programa. I, a més, amb més pressupost respecte a l'any passat, ja que als gairebé 300.000 euros que s'hi van destinar el 2012, enguany s'hi sumen els 30.000 que ha rebut del Ministeri de Cultura, com a certamen guanyador del Premio Nacional de Circo 2012. En aquest sentit, l'alcalde va avançar que durant l'edició d'enguany se celebrarà aquest guardó amb els artistes i totes les persones que l'han fet possible.
El Trapezi tindrà lloc del 9 al 12 de maig. Hi participaran 24 companyies, que oferiran unes 60 representacions amb diverses tècniques de circ, entre les quals destaquen la suspensió capil·lar de l'artista Ingrid Esperanza, de la companyia Otradnoie, que en el seu espectacle d'acrobàcies es penja pels cabells; els equilibris sobre tacs de fusta de Nacho Flores, medallista del prestigiós festival Cirque du Demain de París, i els salts acrobàtics a la bàscula que porta a terme la companyia francesa Collectif de la Bascule.
Precisament, aquest últim grup és el que presentarà l'espectacle inaugural, Rien n'es moins Sr (mais c'est une piste (el dijous 9 de maig, a la plaça del Mercadal), una proposta d'acrobàcies creada per artistes de l'escola nacional de circ de França, que arriba a Reus en estrena i que, segons Gaspar, oferirà “uns salts d'acrobàcia d'alt nivell tècnic”. Serà un dels pocs anys que l'espectacle inaugural no sigui una producció pròpia del festival, però, segons va dir ahir el seu director artístic, aquesta ha estat una de les mesures del reajustament econòmic.
Una altra estrena serà l'espectacle Acrometria, de la companyia catalana emergent Psirc, creat amb el suport del projecte euroregional Process. El director també va destacar l'actuació de La Boca Abierta, amb l'espectacle Un aventure, una proposta intimista, amb dos clowns, que barreja la música, el cant i el circ.
A banda de les actuacions als carrers i de la instal·lació de firaries a la plaça de la Llibertat, també hi haurà espectacle als teatres: al Bartrina, la companyia My Laika presentarà Popcorn machine, d'una clara tendència entre el dadaisme i l'humor absurd, i al Fortuny, Sublimiti Corporation oferirà un espectacle amb malabars, dansa, acrobàcia i beat-box.
D'altra banda, dissabte, en el marc de la trobada de professionals, el crític de circ Jordi Jané presentarà el llibre que recull els Volt de pista, els articles que des de l'any 1978 publicava mensualment al diari Avui, dedicats al món del circ.

No hay comentarios:

Publicar un comentario