La Planeta s'obre als joves fills de Koltès

Font: Xavier Castillón (elpuntavui.cat)
Resulta simbòlic que, en la nova temporada teatral de  La Planeta, hi hagi quatre obres sota la influència de Bernard-Marie Koltès (1948-1989), “el pare de tota la nova dramatúrgia contemporània”, com va recordar ahir el director de la sala, Pere Puig, durant la presentació d'una programació que inclou 26 espectacles –cinc estrenes– i més de cinquanta funcions. Hi haurà dues obres d'autoria directa de Koltès: La nit just abans dels boscos, dirigida per Roberto Romei i interpretada per Òscar Muñoz, que començarà al carrer i acabarà a dins de La Planeta, però no al seu escenari, amb el públic –35 persones per funció– fent una cervesa amb l'actor; i Roberto Zucco, que serà l'ambiciós bateig d'una nova companyia de postgraduats d'El Galliner, Petit Chicago, sota la direcció de Sílvia Escuder. L'allargada ombra de Koltès també serà visible a Remenant els boscos de nit, amb Joanot Carbonell i el gambià Kissima Sillah, parella lingüística que posa en escena un assaig de La nit just abans dels boscos. I al monòleg La crida, del gironí Ferran Joanmiquel –seleccionat en el festival internacional de dramatúrgia sobre la crisi–, el personatge interpretat per Jordi Subirà és com “un negatiu” del que va interpretar recentment el mateix actor a Històries de boscos.
L'interès de La Planeta per la dramatúrgia contemporània –amb un paquet o abonament centrat en deu obres d'autors vius– comença pels autors més propers, com ara el banyolí Joan Gómez, de Kafkiana (No ens fa falta tenir por); el gironí Llàtzer Garcia (La pols) –que la tardor vinent presentarà un nou espectacle a Temporada Alta, produït per La Planeta–, i Josep Maria Miró, autor i director d'Estripar la terra, primer espectacle de la companyia La Padrina. Dins la nova creació contemporània també es pot incloure Locus amoenus, d'Atresbandes, entre el teatre de text i la performance; el teatre documental de Nadia, amb l'afganesa Nadia Ghulam interpretant la seva lluita real contra l'integrisme, i l'estrena de Kilòmetres, una obra basada en la història de la família de l'actriu Meritxell Yanes. La Planeta vol un teatre proper i compromès, i altres bons exemples en són El drac d'or –nominat als premis Butaca–, Pulmons i Cançons d'amors i de guerres, un tribut musical i poètic a les víctimes de la guerra civil i els camps de concentració.
Tornaran a La Planeta La farsa de WalworthConfidències a Al·là i El pillo, de Cascai Teatre, que comparteix paquet de teatre d'humor amb La butaca i la preestrena d'Innocents de Pepa Plana.
D'altra banda, Proscenium recuperarà un text de Guimerà per Setmana Santa, i en l'apartat familiar hi haurà les estrenes del concert teatralitzat La Nau Simfosönica i d'Un vampir ben educat, de la companyia La Planeta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario