El Temporada Alta es consolida com a festival escènic de referència


Font: Antoni Ribas Tur (ara.cat)
El Temporada Alta és des de fa anys el festival d'arts escèniques de referència a Catalunya, i cada vegada té més punts per ser-ho a Espanya. Setze espais de Girona, Salt, Celrà i Bescanó acolliran 88 espectacles procedents de 16 països, del 3 d'octubre al 8 de desembre. "És un festival més de futur i de present que de passat", va dir ahir el director del Temporada Alta, Salvador Sunyer. A més de l'atenció que posa en l'autoria catalana, el festival mira a la realitat escènica d'arreu de l'Estat i vol ser la porta d'entrada a Europa dels joves valors del teatre llatinoamericà i del millor teatre internacional. Al febrer el festival va ser present a Timbre4, el teatre auditori que dirigeix Claudio Tolcachir a Buenos Aires. Quan acabi l'edició 2013 es confirmarà si l'any que ve el Temporada Alta farà el salt a una altra ciutat llatinoamericana.
La programació de la cita escènica gironina inclou 27 estrenes absolutes i 42 muntatges d'autors catalans. S'han programat deu més espectacles que el 2012, però s'ha reduït el número de funcions, de 122 a 107. El pressupost se situa en la línia del 2012, 2.070.000 euros, dels quals 500.000 els aporta la Generalitat, 300.000 l'Ajuntament de Girona, 125.000 la Diputació de Girona i 40.000 l'Ajuntament de Salt. Els patrocinadors privats aporten 575.000 euros, 75.000 més que l'any passat. Com que el centre d'arts escèniques El Canal està actualment aturat, l'aportació econòmica que hi feia la Generalitat s'ha destinada a la producció. Està previst, tal com va dir l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, que El Canal torni a "estar a ple rendiment" el 2014 després convocar un concurs per a la direcció artística i la gestió.
El vessant internacional i la internacionalització dels creadors catalans són només dos dels puntals del festival. Els altres dos són "el suport al sector i la relació amb la ciutadania", va dir Sunyer. En aquest sentit, es podrà veure una proposta innovadora. L'obra social de La Caixa produeix l'espectacle Migraland , un visió de l' Ulisses dirigida per Àlex Rigola amb persones d'origen immigrant. La programació del Temporada Alta inclou almenys deu espectacles imprescindibles que es detallen a continuació.
'Degustació. De l'edat de pedra al Celler de Can Roca'
Joan Ollé ha inaugurat dues edicions del Temporada Alta amb dos muntatges fets a partir dels textos no teatrals de Salvador Espriu i Joan Maragall. Aquest any l'inaugura recordant els orígens del festival. El 1992 Quim Masó va dirigir un espectacle amb el mateix títol que relacionava cuina i cultura. Un grup d'actors l'homenatjaran amb una lectura de textos de Leonardo da Vinci, Brillat Savarin, Josep Pla i Manuel Vázquez Montalbán.
'Primera plana', teatre polític en temps real
El Temporada Alta proposa un nou repte als dramaturgs i directors catalans joves. A més de la tercera edició del Combat de Dramatúrgia, presentarà Primera plana , un espectacle compost per quatre peces fetes en 24 hores. El vespre abans de la funció els equips rebran una notícia del dia i l'hauran de convertir en espectacle sense dormir.
'Le voci di dentro': torna el Piccolo Teatro de Milà
El Piccolo Teatro de Milà i l'actor i director Toni Servillo van presentar una trilogia de Goldoni a Girona el 2009, i aquest any s'han submergit en l'univers d'Eduardo de Filippo, l'autor de Dissabte, diumenge i dilluns . Com en aquella obra, la família torna a estar al centre del conflicte. Un altre actor llegendari que passarà per Girona és Maurice Durozier, de la companyia de teatre físic Le Théâtre du Soleil. Com va fer Michael Pennington amb Sweet William el 2010, Durozier parlarà del seu ofici amb un monòleg ple de poesia.
'Júlia', una visió brasilera de Strindberg
La directora brasilera Christiane Jatahy debuta al Temporada Alta amb una versió de Senyoreta Júlia, de Strindberg, ambientada a la Rio de Janeiro actual i que combina teatre i cinema. Jatahy està considerada una de les creadores més interessants de l'escena brasilera.
'Història de la meva mort', l'estrena d'Albert Serra
La nova pel·lícula d'Albert Serra, guanyadora del Lleopard d'Or del Festival de Locarno, desembarcarà a Catalunya -encara no té distribució en sales comercials- en el marc del festival gironí. Aquest any un dels trets distintius del Temporada Alta és l'obertura cap al cinema i els muntatges més pluridisciplinaris.
'Woyzeck, ou l'ébauche du vertige', un Nadj mític
El coreògraf hongarès Josef Nadj va visitar el Temporada Alta per última vegada el 2005. Aquest any hi torna per presentar la seva versió de l'obra de Georg Büchner. Aquest muntatge, que es va poder veure al Festival de Sitges el 1998, té una aura gairebé mítica. Amb motiu d'aquest espectacle es projectarà El cuaderno de barro , el film d'Isaki Lacuesta que documenta la performance Paso doble que Josef Nadj va fer amb Miquel Barceló. També visita novament Girona Sidi Larbi Cherkaoui. El protagonista de muntatges tan aclamats com Dunas i Play hi presentarà la coreografia 4D .
'L'esperança de vida d'una llebre', el nou Mal Pelo
En els últims anys, María Muñoz i Pep Ramis, les ànimes de la companyia Mal Pelo, han treballat en solitari. Ella va estrenar el solo Tots els noms al festival el 2010, i un any després Ramis es va aliar amb Eduard Fernández per fer Caín & Caín . Ara tornen a dirigir a quatre mansL'esperança de vida d'una llebre , un espectacle amb cinc ballarins que inclou textos d'Erri de Luca, María Zambrano i d'ells mateixos.
'Lenny & Steve': Maria Friedman canta als amics
Maria Friedman, la protagonista d'alguns dels musicals més recordats de Broadway i del West End, torna a Girona després de deu anys. AmbLenny & Steve homenatjarà dos dels seus grans mestres, Leonard Berstein i Stephen Sondheim, amb els millors moments de les obres que ha interpretat.
'Dugne (Els baixos fons)': Korsunovas adapta Gorki
El director lituà Oskaras Korsunovas ha enlluernat el públic del Temporada Alta dels dos últims anys amb Miranda Hamlet. Després de Shakespeare, ara ha capgirat la trama d' Els baixos fons , de Gorki, trencant les barreres entre actors i públic. La selecció internacional també inclou Les chagrin des ogres , de Fabrice Murgia, un dels talents joves més brillants de l'escena belga.
'Susn'. Una obra de maduresa d'Ostermeier
El relleu d'Àlex Rigola al Teatre Lliure va deixar el públic català orfe dels muntatges de Thomas Ostermeier, un dels seus còmplices i convidats internacionals habituals. El Teatre Municipal de Girona acollirà Susn , de Herbert Achternbusch, un text que narra la vida d'una dona en cinc actes. La peça inclou projeccions que fan de contrapunt poètic a l'acció que transcorre damunt l'escenari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario