Tortell Poltrona: "La falta d'ajudes econòmiques ens ha obligat a tornar a néixer"

Font: Elisabet Escriche (ara.cat)

Durant aquests vint anys, l'entitat sense ànim de lucre Pallassos Sense Fronteres ha fet 10.707 actuacions i 708 expedicions i ha animat gent de 98 països. El seu únic objectiu és arrencar un somriure en poblacions de camps de refugiats i zones de conflictes bèl·lics o d'exclusió, una tasca que no sempre és fàcil, i menys en temps de crisi econòmica. El seu projecte ja s'ha materialitzat en països com Colòmbia, el Marroc, Moçambic, Kosovo, Algèria, Kènia, Jordània i el Congo. La seva seu, però, és a Barcelona.
¿Com ha evolucionat Pallassos Sense Fronteres des de la seva primera acció, en un camp de refugiats durant la guerra a l'ex-Iugoslàvia, fins a l'última, feta a l'Iraq?
Després del primer espectacle vam tenir clar que ho havíem de seguir fent si ens volíem mirar al mirall amb dignitat cada matí. Vint anys després ja som experts, tenim una sèrie de protocols i, a més, rebem l'ajuda de la societat civil, que sempre ha sigut la que ha donat múscul a la nostra història. Alhora tenim una federació internacional, amb seu a Barcelona, que permet que quan algú no pot arribar on vol, els altres estirin. L'únic entrebanc, però, és que últimament hem perdut les ajudes de les institucions a causa dels seus problemes interns.
Com els afecta en el seu funcionament aquesta falta d'ajudes econòmiques de les administracions?
Doncs ens hem vist obligats a organitzar-nos com al principi, tot i que ja fa vint anys que treballem. Això, però, és molt saludable perquè ens permet treure'ns coses de sobre. De fet, és el primer que aprens durant les expedicions de pallassos: tot el que és inútil ho deixes a la vorera o ho regales.
¿A què es refereix quan diu "treure'ns coses de sobre"?
El fet de no tenir subvencions ens ajuda a no perdre temps justificant-les i, per tant, podem dedicar tots els nostres esforços a intentar enganxar artistes perquè tirin endavant el nostre projecte.
¿Tenen la sensació, doncs, que tornen a néixer?
Sí, perquè estem en plena ebullició. S'ha de tenir en compte, però, que Pallassos Sense Fronteres, a part d'ajudar les arts escèniques a exercir aquest dret de compartir el temps amb els que tenen menys, també ens ha ajudat a canviar una mica la imatge d'un personatge que a la gent li costa tant d'entendre: el pallasso.
¿Han aconseguit dignificar del tot la professió?
De ser un personatge absolutament marginal, hem aconseguit passar a donar-ne una visió molt més clara: que el pallasso és una persona compromesa amb la seva societat. ¿Que molts cops et pregunten per què fas de pallasso? Doncs la resposta és molt senzilla: si viatges i estudies t'adonaràs que el més important en aquesta vida és fer de pallasso. És a dir, riure i, sobretot, fer riure.
Estan presents a la Mostra d'Associacions de la Mercè i són una de les dues entitats que seran homenatjades aquest any. Avui fan l'acte de cloenda de les festes. ¿En què consistirà?
És un espectacle innovador i poètic que farem conjuntament amb la Troba Kung-Fú i el Circ Cric. Serà a dos quarts de vuit i és de franc. El que farem és barrejar les cançons de la Troba Kung-Fú amb números de circ. El resultat és, realment, espectacular. A més, durant les festes hem donat a conèixer les nostres activitats mitjançant projeccions de vídeo, que s'han fet a la carpa que tenim instal·lada a la plaça de Catalunya de Barcelona.
I després de Barcelona?
Hem organitzat una sèrie d'actes per recollir recursos econòmics, perquè com més en tinguem més coses podrem fer. Hi ha tants nens que ens estan esperant que tenim una mica d'urgència. Entre aquests actes hi ha el S'enlaira , el 5 d'octubre, amb Txarango i el Circ Cric a Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental). Les entrades ja estan exhaurides. A l'octubre també serem a les Fires de Sant Narcís de Girona i el 3 de novembre actuarem a Manresa.
Per recaptar fons també han organitzat una campanya de missatges de mòbils. Què cal fer per participar-hi?
Només cal enviar un SMS amb el text "Ajuda somriures" al 28099, i ens donarà 1,20 euros. També es pot fer una aportació econòmica a través de la nostra pàgina web.
Actes a banda, ¿per on passa el futur de Pallassos Sense Fronteres?
En una societat en què s'imposen les noves tecnologies, cada cop seran més importants les accions en què la gent pugui gaudir dels sentiments de manera directa. Per tant, la importància de compartir el riure cada cop tindrà més pes, i impulsar aquest bon humor és precisament el que intentem fer els pallassos.
¿Amb quin moment es queda d'aquests vint anys?
La primera actuació, l'espectacle a Bòsnia, em va marcar molt, però és molt difícil triar-ne un entre els quasi 40 viatges que he fet durant aquest temps. El que no oblidaré mai és com s'acomiaden els nens quan marxem d'aquests punts amb els vehicles quatre per quatre. Sempre ens diuen: "Torneu, torneu".

No hay comentarios:

Publicar un comentario