‘Sonimag' escènic
Font: Jordi Bordes (elpuntavui.cat)
El Centre d'Arts Escèniques de Terrassa (CAET) mostra, concentrat en quatre dies (del 3 al 6 d'octubre), bona part del treball que impulsa d'artistes de nous llenguatges al festival Terrassa Noves Tendències (TNT). En aquesta edició, hi ha des d'una actuació, a partir dels terratrèmols que es produeixin en temps real a tot el món a un conte d'un ventríloc que acabarà ofegat a la piscina de l'hotel. Per fer el festival, disposen de 150.000 euros de la Generalitat, l¡Ajuntament, patrocinadors i taquillatge, i uns altres 120.000 que aporta el CAET per a 14 coproduccions. En un diàmetre d'uns 200 metres es presenten 30 espectacles (72 representacions), 18 dels quals són estrenes. El director del CAET, Pep Pla, defineix el cartell d'enguany com un Sonimag al teatre, perquè és constant la relació de les màquines amb els artistes en escena. Per primer cop, el TNT inclourà unbackstage on es puguin trobar artistes i programadors. Amb la col·laboració de l'Institut Ramon Llull i el Departament de Cultura, aspiren a consolidar un circuït dins i també fora de Catalunya per a aquests creadors. Molts d'ells ja tenen més feina Pirineus enllà. Un exemple ben gràfic és Roger Bernat, que de les properes 100 funcions programades, només n'hi ha una a Catalunya: és la de Terrassa. Bernat presenta el seu Domini públicpensat per a joves, ja el va impulsar en el mercat de projectes d'Igualada.
La Veronal estrena amb Lali Ayguadé Portland. Carles Santos i Rossy de Palma estrenen un treball del qual no ha transcendit res. El Conde de Torrefiel fa un viatge literari i escènic a La chica de la agencia de viajes nos dijo que había piscina en el apartamento. Loscorderos reflexionen entre la necessitat de creure i de crear (ULTRAinnocència). A Los micrófonos dos actors dialoguen a partir de lletres de cançons pop. Clàudia Vilà farà la seva parella perfecta per fer equilibri en un trapezi (Fes-te'l a mida.app). Òscar Muñoz fa un viatge a una nau abandonada per recordar La nit just abans dels boscos de Koltès. La llista de propostes és inacabable.
Jordi Sellas, director general de Promoció i Cooperació Cultural, aposta perquè sigui a Terrassa on la Generalitat focalitzi els nous formats. En temps de prioritzar polítiques, Cultura aposta per formalitzar la professionalització dels artistes i per treballar el públic. El CAET també treballa per donar eines als creadors, a part dels mínims recursos econòmics: així ha lligat residències tècniques i artístiques a Ca l'Estruch de Sabadell i a la fàbrica de creació El Graner. Ara, després de l'estrena, es vol garantir que hi hagi un mínim de funcions en cartell. Molts dels muntatges es fan al carrer per demostrar que aquests treballs són prou atractius per a tot tipus de públic. De fet, s'implica a actors amateurs en la producció de Josep Rodri (Homes i màquines), pensada específicament per a la realitat industrial de cada lloc on es contracti. També d'edicions anteriors de Tàrrega ve Bunny me! amb La Reial (“què passaria si el govern decidís posar a la venda parelles d'aturats per fer de mascotes a casa?”, es pregunten). De la fira d'enguany, hi ha els Insectrotròpics (Bouazizi) i Joan Català (Pelat). Pel que fa a dansa (el TNT és una evolució de TensTandsa d'Àngels Margarit), destaca Móns (quan tanco els ulls) de Nats Nus; (remor) de Res de res; ¿Hasta dónde? de Cia Sharon Fridman i Sonia Gómez i Lucy Suggate (The Inqusitive middle). O la retrobada amb Brodas Bros (Concierto concepto). (Tota la programació complerta a www.caet.cat).
No hay comentarios:
Publicar un comentario