Terrassa, ciutat de circ

Font: Mercè Miralles (elpuntavui.cat)
El 5è Festival de Circ de Terrassa, a principis de setembre, va ser un èxit: hi van assistir gairebé 9.000 persones. La consolidació de la proposta de l'entitat Tub d'Assaig 7.70 –circtubdassaig.blogspot.com.es–, juntament amb la col·laboració de la fundació Centre Cultural Terrassa –www.fundacioct.cat– dóna ara un fruit molt saborós per a la ciutat. El fruit de la tasca de tots dos ens es recull gràcies a un treball de cooperació que els ha ocupat els darrers dos anys. Terrassa camina cap a una temporada estable de circ. Des d'ara i fins al Nadal, al Centre Cultural hi haurà set cites dedicades a l'espectacle de circ. I s'està acabant de perfilar el calendari d'actuacions per després de festes.
El Centre Cultural, amb el pas del temps, ha anat especialitzant una de les seves ofertes: l'adreçada al públic familiar. A poc a poc es va anar arribant a la conclusió que havia de ser un programa de circ. Al festival de circ del 2012 el Centre Cultural estava decidit a mantenir una col·laboració més estreta amb Tub d'Assaig, i el tancament del festival es va fer a la seva sala. Pep Forn, director del Centre Cultural, explica: “Aquest 2013 volíem una col·laboració més intensa. El festival continua amb espectacles de sala al Centre Cultural. I d'altra banda, aquests espectacles, per a nosaltres, formen part de la temporada que programem.” S'està parlant, doncs, com dèiem, de tenir una temporada estable de circ a la ciutat. “És un pas endavant!”, continua explicant Forn. “Ara, a la tardor, tindrem uns quants espectacles, i uns quants més a la primavera. Parlem d'entre deu i quinze muntatges. D'altra banda, tot el que ens plantejàvem respecte als espectacles circenses, en el sentit que anessin dirigits a un públic familiar, ara ho ampliem a un per a tots els públics. Això vol dir que a l'hora d'escollir un treball caldrà valorar que no sigui molt i infantil ni tampoc molt contemporani.” Tota una novetat, doncs, voler fer que el circ estigui sempre present al calendari.
Calendari de cites
Qui estarà a la programació? Companyies catalanes i també d'altres contrades que estiguin en gira per Catalunya. També una altra opció són les companyies que fan residències a Catalunya. Diu Pep Forn: “Ens agradaria disposar de més recursos; un dels nostres objectius a mitjà termini és portar companyies internacionals.” Per a tots aquests projectes, als quals l'Ajuntament, per la seva part, donarà facilitats logístiques, el Centre Cultural disposa del patrocini de la Fundació Antiga Caixa Terrassa BBVA. Aquest patrocini dóna la seguretat que cal per tirar endavant. Altres línies de treball del Centre Cultural són anar caminant cap a l'especialització, amb un programa que estigui molt centrat en el circ i la dansa, i facilitar l'estada de companyies que estiguin preparant muntatges. Mirem, però, el programa que tenim ara al davant. S'obre amb l'espectacle Acrometria, de la companyia Psirc: acrobàcia, perxa xinesa, dansa, manipulació d'objectes i malabars. Es fa el 28 de setembre. Aquesta companyia, que ha estat present al Grec, al Trapezi i altres trobades, va guanyar el premi Zirkòlika 2012 en la categoria de Companyia Novell. El següent espectacle és el 29 de setembre. Poca cosa a dir: Tortell Poltrona. Porta Post-clàssic, que no és un nou espectacle, sinó una proposta recopilatòria del bo i millor de la seva trajectòria. Entredos, de la companyia Capicua, es portarà a l'escenari del Centre Cultural el 3 de novembre. Aquesta companyia de circ-teatre, formada el 2006, combina acrobàcies aèries (trapezi, tela i corda) amb recursos escènics i humor. El 24 de novembre és el torn de L'home que perdia els botons, de Circ Pànic. Aquest espectacle de perxa xinesa va ser guardonat amb el premi al millor espectacle de circ de carrer pel seu caràcter innovador tant en l'aspecte tècnic com de dramatúrgia, segons el jurat dels premis de circ Zirkòlika. El muntatge també va guanyar el premi a la millor música, original de Clàudia Gómez, pel seu caràcter “poètic i juganer que acompanya de forma imaginativa tots els moviments”. Do not disturb, de Vaivén Circo, es representarà el 8 de desembre. Do not disturb, estrenat el desembre de 2011, és el darrer espectacle de l'equip. En un ambient industrial, quatre individus manipulen i intenten donar sentit a les peces que els han estat assignades. Les combinen i desconstrueixen canviant la seva forma i funció, per transformar-les en els seus propis somnis. Els dies 28 i 29 de desembre s'ha programat 7è Circ de l'Any, en què l'Associació Tub d'Assaig 7.70 presenta el seu espectacle de cabaret d'hivern, amb una proposta creativa i diferent dirigida a tots els públics, en la qual combina diferents especialitat de circ: clown, malabars, acrobàcies, aeris…
En la darrera edició dels premis Zirkòlika, Tub d'Assaig, que treballa per al circ des del 2007 i és l'organitzadora del Festival de Circ de Terrassa, va guanyar el premi al millor projecte per a la projecció del circ. Es va valorar “la perseverança a tirar endavant projectes a Terrassa”. Les entrades per als espectacles programats costen 9 euros. Els membres del Club Super3 hi tenen l'entrada gratuïta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario