Viu i compromès

Font: Dani Chicano (www.elpuntavui.cat)
El tradicional avançament del cartell del Festival de Tardor de Catalunya, Temporada Alta, ahir, va permetre conèixer que l'autor és el fotògraf barceloní Francesc Torres (1948). Segons l'organització, la imatge del cartell és ensems “una imatge íntima i un manifest sobre la visió que [l'artista] té sobre les arts escèniques”. La imatge té història: la protagonista és la seva mateixa filla, divertint-se en una atracció de fira, i la foto la va fer fa cinc o sis anys –no es precisa–, quan va estrenar una de les primeres càmeres digitals amb què Torres va treballar. “Primer vaig pensar a utilitzar imatges d'arxiu dels anys vint i trenta –explica Torres al periodista Toni Ribas–, però finalment vaig optar per aquesta. En tot cas, volia que el cartell recordés els saltimbanquis.” Torres va triar la imatge perquè s'adiu amb el tipus de teatre que li agrada: viu, vitalista i compromès, com el seu art. Segons Ribas, “en el cartell ressonen el compromís, el lligam amb la realitat i els límits cada vegada més difosos entre l'art i la vida que es pot observar en les obres de Torres. I aquesta reivindicació, en els temps que corren, és cada vegada més urgent i necessària”.
Bloc comercial

Com també és tradicional, juntament amb la publicació del cartell, el festival, que s'inaugurarà el 4 d'octubre amb el Macbeth que està assajant actualment Àlex Rigola i que produeix El Canal –espectacle ja anunciat, en coproducció amb el TNC–, també inclou un avançament de programació, que s'afegeix al que ja es coneixia, bé perquè es va fer públic amb la programació d'El Canal, o conjuntament amb el nou sistema de venda d'entrades o amb l'avançament que aquest mateix diari va fer d'alguns dels plats forts del festival gironí.
Com a novetat, s'ha de destacar l'anunci d'un bloc marcadament comercial que respon a una voluntat d'atreure tota mena de públic, amb espectacles ja estrenats, n'hi ha que amb un èxit remarcable, com ara Incendis (dirigit per Oriol Broggi), Dubte i L'habitació blava; estrenes com ara Aventura!, de T de Teatre amb Alfredo Sanzol, i Concerts per a nadons, una producció d'El Canal a partir dels Concertos para bebés, de Paulo Lameiro; i els ja conegudíssims Splenda, del Mag Lari i Operetta, de Cor de Teatre, a més de Racconto (Mayumana). A tots aquests s'afegeixen, pel que fa a la música, els concerts que oferiran Sílvia Pérez Cruz, Ismael Serrano, Neil Hannon, Albert Pla –que homenatjarà els “indignats” amb l'espectacle Manifestació– i Antònia Font. També és una novetat l'anunci de la continuïtat, en versió corregida i millorada, del Torneig de Dramatúrgia Catalana, organitzat pel festival a partir d'una idea de Jordi Casanovas, que en la primera edició va ser un èxit esclatant. La setmana dels programadors també es mantindrà, per mostrar la creació catalana i procedir a la seva internacionalització.
Produccions d'El Canal

Pel que fa a les produccions d'El Canal, ja va anunciar que, a més de Macbeth, el festival inclouria en el programa l'estrena absoluta de Pàjaru, de Pere Hosta, amb direcció de Manel Trias i col·laboració del realitzador Isaki Lacuesta; l'estrena estatal de l'espectacle de circ i visual Hans was Heiri, de De Zimmermann & De Perrot, i l'estrena també estatal del nou espectacle de Baró d'Evel Cirk Cie, de Blai Mateu i Camille Decourtye, Mazút, així com l'últim espectacle de Jordi Casanovas, Pàtria.
Com ja va avançar aquest diari, un dels plats forts del festival serà, sens dubte, l'espectacle Coeur tenebreux (Duister Hart), una adaptació de la novel·la El cor de les tenebres, de Joseph Conrad, feta per Josse de Pauw, que també n'és l'intèrpret i que n'ofereix la seva particular visió com a creador, actor, escriptor i cineasta, amb la direcció de Guy Cassiers, que en l'edició del 2010 del festival ja va portar Rojo reposado.
També aixecarà expectació Forests, que s'estrenarà a final d'aquest mes a l'Olimpíada Cultural de Londres, dirigit per Calixto Bieito, coautor de la dramatúrgia amb Marc Rosich, i interpretat per Josep Maria Pou, Roser Camí i George Costigan.
Tornarà al festival, amb Twelfth night (Nit de reis), una companyia com els Propeller, de les de referència en l'escenificació d'obres de Shakespeare, i el prestigiós ballarí i coreògraf belga Sidi Larbi Cherkaoui, ambPlay.
Temporada Alta 2012, que es presentarà el 5 de setembre, disposarà de més de 60 espectacles, dels quals 20 són estrenes absolutes, confirmant el descens en nombre d'espectacles respecte de l'any 2011: 94 en total, i 41 estrenes absolutes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario