Ple absolut en l'estrena del Fitag de la ‘reinvenció'


Font: Eva Vázquez (www.elpuntavui.cat)
Els temps difícils van planar damunt la festa inaugural de la dotzena edició del Fitag, el festival de teatre amateur de Girona, ahir a la tarda al Teatre Municipal, però més aviat per conjurar-los i presentar-los com un desafiament. “Ens ha calgut reinventar-nos per adaptar-nos a les dificultats”, va dir el director de la mostra, Martí Peraferrer, que va expressar el seu agraïment tant a la Diputació com a l'Ajuntament per la “bona sintonia” amb què han sumat esforços per poder presentar un Fitag que “mantingui la qualitat tot i la reducció del pressupost”, fixat en 80.000 euros, 20.000 menys que en l'edició passada. Amb el Teatre Municipal ple a vessar des de la platea fins al galliner, Peraferrer va aprofitar per reivindicar el teatre amateur com “una pólvora que s'escampa” i per advertir que “sense aquest treball de base no existiria la cúpula”, en referència a les produccions professionals. Recollint el testimoni, el vicepresident de la Diputació, Xavier Soy, va considerar que amb el Fitag es consolida l'oferta d'arts escèniques a la ciutat, opinió que va compartir l'alcalde, Carles Puigdemont, assegurant que “Girona és una capital escènica” i afegint que aquesta tradició, juntament amb la creació en arts visuals i musicals, constitueix un dels seus principals valors culturals i també turístics. Tots dos polítics es van comprometre a “continuar donant suport econòmic al festival i a aprofundir en “la suma d'esforços”.
La companyia palamosina La Gespa, que aquest any celebra el 25è aniversari, va ser l'encarregada d'inaugurar el Fitag amb una revisió de la comèdia musical d'humor negre Sabó! (avui hi ha la segona funció, a les 19.30 h), al final de la qual el cantautor Uat Boada va sortir a l'escenari per interpretar en directe el tema oficial de la mostra i del lipdub que es va projectar en estrena tot seguit. La vetllada va concloure amb una adaptació catalana, participativa i sobretot festiva del tema de Gloria Gaynor I will survive.

Comèdia, drama gestual i arlequins

La programació continua avui a La Planeta amb la comèdia de l'occitana L'Albatros La castanhada (18 h). Els andalusos Cerrado por Obra portaran a la Casa de Cultura el drama gestual ¡No grites, Lucía! (22 h), i el Baal Teatro d'Itàlia s'endinsarà en la Commedia dell'Arte amb Le disgrazie di Flavio, al pati de les Magnòlies (22 h), on a la mitjanit Pim Pam, de Llagostera, oferirà Pim, pam, pum!

No hay comentarios:

Publicar un comentario