Temporada Alta desafia la crisi amb més espectacles


Un festival escènic de la primera divisió europea. Aquesta medalla s'ha penjat el Temporada Alta de Girona/Salt els últims anys dels seus 18 d'existència. I manté la voluntat de conservar-la plantant cara a una crisi que, per descomptat, ha causat estralls en el món de la cultura. Encara que el xàfec no caigui igual a tot arreu. Ahir, l'organització va donar les primeres pistes de la 19a edició, que augmentarà la xifra d'espectacles respecte al 2009 (76 per 72). La pujada suposarà uns quatre dies més de durada, de l'1 d'octubre al 12 de desembre.

En conseqüència, el pressupost no només s'ha mantingut sinó que ha pujat lleugerament, gràcies al suport institucional i d'uns espònsors que segueixen apostant pel Temporada Alta. «Encara no hem tancat els números, però superarem per poc els 2,5 milions», va afirmar ahir a aquest diari el director del festival, Salvador Sunyer. El pressupost del 2009 va ser de 2,3 milions.

El primer avanç de la programació, que es presentarà oficialment el 9 de setembre, especifica que hi haurà unes 40 estrenes i 25 produccions internacionals de 18 països diferents. Dins d'aquest ampli cartell, Sunyer va destacar l'augment de les coproduccions com una fórmula per resistir la crisi i, a la vegada, poder donar sortida als creadors catalans, un dels eixos del festival. «La funció d'un festival és posar en relació uns artistes amb el públic. I com que vivim un moment especialment complicat, hem posat èmfasi a ajudar les produccions d'aquí». va subratllar.

SETMANA CATALANA

Així, el festival s'iniciarà amb una proposta de l'inclassificable Carles Santos,Chica Montenegro Gallery. L'obra, que inicialment s'havia de titular Amarat, pot definir-se com una aventura humanoliterariamusical del genial músic i creador de Vinaròs. A Santos el seguiran muntatges de Xicu Masó (Concert tempestiu) i de l'actor Jordi Vilches (Últim dia a la terra) en una primera setmana integrada només per produccions catalanes. De la mateixa manera, Lola la Comedianta (de Jordi Prat i Coll i amb direcció musical de Marina Abad, d'Ojos de Brujo, i coreogràfica de María Pagés), Celebració (de Lluís Pasqual) i Tot (de Spregelburd) clausuraran el festival la segona setmana de desembre.

Els muntatges internacionals componen el segon gran eix de la programació del Temporada Alta. Sunyer va desvelar ahir només dues pinzellades d'una oferta «que serà tan potent com la de l'any passat». I això que a la llista del 2009 hi van haver, per exemple, companyies tan prestigioses com Cheek by Jowl, The Watermill Theatre o el Piccolo de Milà, al costat de directors de la importància de Peter Brook, Krystian Lupa, Christian Marthaler, Daniel Veronese, William Kentridge i Tony Servillo.

JOIA A AVINYÓ

Un dels espectacles internacionals anunciats ahir va ser un dels últims a incorporar-se al cartell. Sunyer, àvid seguidor d'altres festivals europeus, va quedar meravellat al veure, el mes de juliol passat, Gardenia al festival d'Avinyó, on va ser considerat per la majoria de crítics el millor espectacle d'aquesta edició.

Alain Platel, fundador el 1984 del col·lectiu belga de coreògrafs Les Ballets C. de la B., dirigeix una peça que reuneix a veterans transsexuals i transvestits amb un títol que remet a un antic cabaret de Barcelona. «Hi ha una mica de text, molt moviment i cançons», va explicar Sunyer, que va trobar una data lliure per al debut d'Alain Platel al Temporada Alta.

Cocorico, mentrestant, també arriba avalat pel reconeixement en un altre gran festival europeu, el d'Edimburg del 2009. Estrenada a Espanya en el festival de Tardor de Madrid, aquesta peça de teatre musical i gestual compta com a intèrpret amb Patrice Thibaut, considerat un dels millors mims del món, i la música de Philippe Leygnac, un home-orquestra que a més a més és un consumat contorsionista. La resta de plats d'aquest «potent» menú internacional s'anunciaran en la presentació del 9 de setembre.


Font: José Carlos Sorribes (www.elperiodico.cat)

1 comentario:

  1. Aquesta "setmana catalana" te molt bona pinta! A veure si haurem de fer una visita a Girona aquesta vegada... :)

    ResponderEliminar