La companyia Vol-Ras plega després de 35 anys dalt dels escenaris


Font: ACN via elpuntavui.cat | Foto: ACN
La companyia de teatre gestual i d'humor Vol-Ras ha decidit posar punt final als seus 35 anys de trajectòria. La disminució de la contractació per part dels ajuntaments i teatres de tot l'Estat amb motiu de la crisi i la no renovació de l'ajut del conveni triennal són els motius que han obligat els fundadors del grup a prendre aquesta decisió. Joan Faneca i Joan Segalés han reconegut que prendre la decisió “costa molt” però afirmen que volen acabar la història de Vol-Ras “dignament”. Per això, oferiran una gira de comiat per diversos municipis catalans amb el seu darrer espectacle, Da Capo, que al desembre farà estada al Teatre Poliorama.
L'adéu als escenaris com a parella artística de Joan Faneca i Joan Segalés, fundadors, creadors i actors de la companyia Vol-Ras, deixa enrere més de tres dècades de teatre gestual i d'humor. 19 espectacles amb més de 3.400 funcions i un milió d'espectadors seran el llegat de la popular companyia, que s'acomiadarà al desembre al Teatre Poliorama.
La disminució dels pressupostos en cultura dels ajuntaments i teatres de tot l'Estat sumat a la no renovació per part de la Generalitat del conveni triennal són els motius que esgrimeixen per justificar el tancament de la companyia.
‘Da Capo', el seu particular adéu
Da Capo és el darrer dels espectacles de Vol-Ras, que es va estrenar el 3 d'octubre de 2013 al Teatre Arbolé de Saragossa i que ha recorregut teatres de Toledo, València, Estagel (França), Màlaga, Ceuta o Reus, entre d'altres. Al desembre, Vol-Ras celebrarà les seves darreres representacions al Teatre Poliorama.
Joan Faneca i Joan Segalés han explicat que Da capo és un “homenatge” a l'ofici de tècnic. En l'espectacle, Faneca i Segalés es converteixen en dos tècnics d'escena que mostren com es viu al backstage d'un concert: la seva preparació, els imprevistos, els conflictes que sorgeixen entre ells, la rebel·lió dels objectes o el servei de la funció. L'obra, que s'inspira en Familie Flöz, Federico Fellini, John Cage i en la vida mateixa del teatre i dels músics, és un recorregut des del silenci cap a la música, sense paraules i amb humor.
Da capo significa tornar al principi. Un fa un recorregut i aquest es pot frenar. De cop, el món et cau a sobre, però el missatge de l'obra és optimista, tot i que potser és contradictori amb la nostra decisió final”, ha reflexionat Faneca.
Pels fundadors, després de la crisi econòmica s'ha de “tornar a començar” per crear nous públics, una situació similar a la que es van trobar ells mateixos fa 35 anys, quan van engegar el projecte. “No hi havia públic, ni espectacles, ni teatre enlloc. Entre tots, vam anar creant públic i el públic ens va crear a nosaltres. Després de la crisi, s'ha de tornar a començar, sobretot fora de les grans ciutats”, han reflexionat Joan Faneca i Joan Segalés.
Vol-Ras: 35 anys als escenaris
Vol-Ras va néixer a Barcelona l'any 1980 i és una de les companyies pioneres a l'estat espanyol en el teatre gestual. La precisió tècnica en els moviments, la varietat de recursos humorístics i una posada en escena acurada són la base sobre la qual la companyia ha creat un estil propi.
Vol-Ras ha volgut jugar sempre amb situacions i personatges que el públic pogués reconèixer: el món que els envolta ha estat sempre la seva principal font d'inspiració i d'observació, especialment les relacions humanes que mostren com de ridícules poden ser les persones en diverses situacions. Un segon ingredient ha estat posar en escena els objectes, vestuari i escenografia mínima i indispensable per tal que l'obra funcioni, evitant sobrecarregar l'escena.
El malabarisme, les acrobàcies, els instruments musicals, els trucs de màgia, els monocicles, els equilibris i la pirotècnia han format part de l'ADN de la companyia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario