La nova temporada del Teatre Lliure en 10 titulars


Font: Laura Serra (ara.cat)
El Teatre Lliure ha presentat la temporada 2014-15. Gràcies a les xifres excepcionals de públic (108.573 espectadors, gairebé 27.000 persones més que l'any anterior, i un 80% d'ocupació), el director Lluís Pasqual s'ha vist amb cor d'ampliar el nombre d'espectacles en cartell fins a la quarantena, en una programació que arrencarà a l'octubre i s'allargarà fins el juny. Aquests seran alguns dels titulars de l'any.
Núria Espert serà el Rei Lear en una versió del clàssic de Shakespeare dirigida per Lluís Pasqual i amb un repartiment d'excepció: Jordi Bosch, Laura Conejero, Míriam iscla, Ramon Madaula, Julio Manrique, David Selvas, etc.
Torna la 'tropa Manrique' al Lliure. Després de deixar la direcció del Romea, Julio Manrique dirigeix els 'seus' actors amb nou text anglosaxó, 'El curiós incident del gos a mitjanit'. El repartiment: Xavi Ricart, Norbert Martínez, Cristina Genebat, Mireia Aixalà, Pol López, Ivan Benet, Marta Marco i Xavi Boada.  
- La Kompanyia jove s'esprem al màxim. Inauguren temporada amb 'Victòria d'Enric V' de Shakespeare i estrenaran 'Somni americà' tots al complet. També reposen l'infantil 'Moby Dick'. A partir d'aquí, es difuminen en produccions com 'Frank V', al cicle 'Tot pels diners' i a 'El curiós incident...'.
Una temporada amb moltes no-estrenes absolutes. Entre l'àmplia temporada del Lliure hi ha diverses propostes que ja s'hauran estrenat però que no hauran fet temporada. Entre les produccions que primer es veuran al Grec amb coproducció del Lliure, tornaran al cartell: 'Victòria d'Enric V', 'Krum' de Hanoch Levin que dirigeix Carme Portaceli, l'homenatge a Monti 'Rhum', 'El testamento de María' que uneix Agustí Villaronga, Frederic Amat i Blanca Portillo. Dues obres internacionals han passat per Temporada Alta: 'Le voci de dentro' i 'Manca solo la domenica' amb Licia Maglietta. Hi ha tres propostes que vénen de Madrid: 'Emilia' de Claudio Tolcachir, el 'Misántropo' de Molière que porta Miguel del Arco i 'Ruz-Bárcenas' de Jordi Casanovas amb la direcció d'Alberto San Juan. I també tres reposicions: 'Pulmons' que ve de la Beckett i 'Els dies feliços' i 'Un enemic del poble'.
La mirada als clàssics contemporanis anglosaxons: Xicu Masó dirigirà 'L'encarregat' de Pinter; hi haurà el 'Misántropo' de Molière; i 'Somni americà' serà una creació d'Oriol Tarrasón que unirà la companyia jove del Lliure i Les Antonietes a partir de textos de Miller, O'Neill, Steinbeck, Tennessee Williams i Saroyan
- Tornen els noms propis internacionals: Destaquen Daniel Veronese i la seva companyia amb 'Sonata de otoño' de Bergman, Toni Servillo amb un De Filippo 'Le voci de dentro', Federico Luppi en la pell d'un militar argentí a 'El reportaje' i Lina Sastri cantant cançons tradicionals de Nàpols. 
Els Obeses posen música a Dürrenmatt. Serà a 'Frank V. Opereta d'una banca privada', adaptada per Sergi Belbel i dirigida per Josep Maria Mestres, serà interpretada per Eduard Farelo i Mònica López, entre altres. També hi haurà una producció d''òpera, el díptic 'Dido Reloaded' amb 'Go, Aeneas, go!'.
La dramatúrgia catalana treu el nas. Pasqual continua donant prioritat als actors. La figura de l'autor i el director resident han desaparegut. Però, malgrat això, ha programat dues iniciatives per donar joc a la creació catalana: un tríptic sota l'excusa dels diners (creacions d'Ivan Morales, David Selvas i Nao Albet i Marcel Borràs) i Ones Lliures (Marília Samper, Jordi Oriol, Marc artigau i Manel Dueso escriuen teatre que s'emetrà per ràdio). També s'hi ha d'afegir Jordi Casanovas.
El Lliure 'on tour' amb 'Cançó de protesta'. El teatre tornarà a sortir de gira després d'anys sense poder-ho fer. Ho faran amb 'Els dies feliços' i 'Victòria d'Enric V' i amb una nova producció dirigida per Pasqual, 'Cançó de protesta' de Tim Rice, la història d'un 'sense sostre' que es veu perjudicat per l'acampada dels '15-M'. 
Desapareix el cicle Aixopluc perquè l'Espai Lliure passa a ser un espai més de programació oficial gràcies als bons resultats econòmics de l'any. Es manté el cicle El Lliure dels Nens i el Fora d'Hores, el cicle paral·lel que es va construint al llarg de la temporada. 'The circus' de Chaplin i 'Shakespeare a Benicàssim' amb Sergi López són els primers confirmats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario