Ja som al Festival Grec


Font: Jordi Bordes (elpuntavui.cat)
La Fura dels Baus s'encarreguen, aquesta nit, de segellar l'obertura del Festival Grec. Ho faran amb MURS, un espectacle interactiu que ha aplegat quatre directors de la companyia i que inciten al joc a través de les aplicacions dels tel·lèfons intel·ligents. Des d'avui i fins al 5 de juliol, l'acció es repetirà en un racó del castell de Montjuïc. Hi cabran fins a 1.500 persones per sessió. No ha transcendit gaire res de la dramatúrgia, tot i que se sap que l'ús del mòbil intel·ligent és imprescindible. Per això recomanen haver-se baixat l'aplicació específica (té el mateix nom que el títol del muntatge) abans de pujar al castell i assegurar-se que la bateria està plena, i adverteixen que, els que no pugin amb un telèfon amb l'aplicació, els lligaran a una persona que sí que el tingui.
L'arrencada és un intent d'atemptat terrorista (un tema que ja van investigar a Imperium, el 2007). Posteriorment, aniran traslladant els espectadors a alguns dels sectors del camp i miraran d'enfrontar-los-hi. Els uns assetjaran els altres, fins i tot, a través de les aplicacions del telèfon mòbil. Per això, l'obra es realitza al castell i està integrada en els actes del Tricentenari de la derrota contra Felip V. L'acció final és un homenatge a un dels primers espectacles de capçalera: Accions (1983). I és que La Fura dels Baus celebra els seus 35 anys d'història.
La inauguració del Festival Grec oficial serà als jardins de l'amfiteatre Grec. Andrea Miller hi farà una coreografia de gran exigència física. La peça dóna claus de la capacitat de control dels individus quan actuen amb mentalitat de ramat. Miller, que debuta a Barcelona, presenta aquesta peça amb els 12 ballarins, una formació ampliada que s'ha vist en comptades ocasions. Gallim Dance Company representarà Wonderland només en dues sessions: l'1 i el 2 de juliol.
La tercera edició del Festival Grec que signa Ramon Simó manté la seva concentració: més de setanta actuacions al mes de juliol (l'actuació d'avui al castell de Montjuïc serveix per donar la benvinguda al mes de juliol, el mes del Grec a Barcelona) i la seva obsessió pel teatre contemporani (amb les comptades excepcions). Com ja és habitual, hi haurà els principals equips artístics de la ciutat (totes les produccions busquen una segona vida en la temporada següent). També ara han crescut les coproduccions internacionals, cosa que permet que peces de factoria catalana (com ara el mateix MURS) creuïn fronteres i alhora que el Grec disposi d'una programació internacional de primera divisió. De fet, el Grec ha assumit la responsabilitat de presentar la creació escènica més potent del món, des que els teatres públics pateixen per les reduccions d'aportacions de les administracions.Cal dir que divendres es va repetir un preàmbul: la festa Minigrec als jardins de l'amfiteatre, que va permetre a unes dues mil persones conèixer quins espectacles de teatre familiar es preparen per a aquesta edició a més de poder voltar en format de visita guiada per tot el recinte. Durant tota la tarda i fins ben entrats quarts de nou del vespre, es van succeir accions i actuacions per persuadir pares i fills.
‘Teloners' a l'amfiteatre
El Festival Grec s'ha tret de la màniga, fora del programa oficial, un cicle de concerts als jardins. És una invitació perquè els espectadors puguin arribar unes hores abans i disfrutar d'un espai que només està obert durant les dates del festival. És una activitat gratuïta i que vol ajudar a donar a conèixer nous valors de la música instal·lats a Catalunya. Seran teloners d'algunes de les funcions de l'amfiteatre Grec i es podran seguir de vuit a nou del vespre. El calendari inclou Pere Jou, del grup Quart Primera (2 de juliol, fa doblet amb Wonderland); Juliane Heinemann (9 de juliol, acompanya Sun); Liven Shherlinck (10 de juliol, amb Sun); el discjòquei d'arrel brasilera Wagner Pa (13 de juliol, amb la Nit de musicals); la veu aspra de Ramon Mirabet (18 de juliol, doblet amb Bartolomé encadenado); Nico Roig amb lletra i melodia punyent (19 de juliol, Bartolomé encadenado); Eduard Pagès i Anna Andreu, coneguts per Cálido Home (20 de juliol,Bartolomé encadenado); la formació lleidatana Renaldo & Clara (25 de juliol, que fa de telonera deRomance de curro el Palmo); Maria Rodés versionant coplas (26 de juliol, Romance...) i Caïm Riba, més conegut per ser el compositor de Pastora (27 de juliol, Romance...).

No hay comentarios:

Publicar un comentario