Més diners en cultura


Font: Bernat Salvà (elpuntavui.cat)

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va presentar ahir les línies mestres del pressupost del 2015 per al seu departament, que ascendeix a 241,7 milions. Això suposa un “magnífic” increment del 7,1% respecte al 2014, segons el conseller, que permet enfilar el camí de “retorn a una situació de progressiva normalitat” després dels “estralls de la crisi”. “Hem presentat un pressupost que estabilitza i que serveix de palanca per a la cultura del país”, va concloure.
Les esmenes a la totalitat de la secció pressupostària de Cultura es van rebutjar per onze vots a favor (CiU i ERC) i deu en contra, en un debat encès a la comissió de Cultura i Llengua en què l'oposició va qualificar les xifres de raquítiques, fictícies i pobres. L'aprovació del pressupost de la Generalitat en el ple del Parlament es preveu per al mes que ve.
Les prioritats de la despesa del pressupost de Cultura del 2015 són fomentar la creativitat i les empreses culturals, donar suport al sector i els ajuts als grans equipaments culturals. Mascarell considera que els comptes posen l'accent en els elements que han de servir per “donar valor social al sector”.
El conseller de Cultura va explicar que la partida principal del pressupost, de 67 milions d'euros, es destinarà a la creació i a les empreses culturals, i suposa un creixement del 18,3% respecte a l'any anterior. Els recursos per a subvencions de foment de la cultura passen de 37,7 milions el 2014 a 53,1 el 2015, fet que suposa un increment del 40,7%. Hi haurà 48,1 milions més que seran per a grans equipaments i 44,1 aniran a patrimoni (una altra de les partides que més creix, el 17,6%). Les quantitats destinades a la llengua seran de 23,5 milions; per a internacionalització de la cultura, 8,3 milions; en associacionisme, s'hi invertiran 5,1 milions, i la resta, 45,6 milions, seran per a l'administració.
Les xifres per als grans equipaments culturals pràcticament es mantenen. Els més beneficiats són el Liceu, amb 9,9 milions; el TNC, amb 7,5 milions; la Biblioteca de Catalunya, amb 6,9 milions, i el MNAC, amb 6,1 milions.
Crítiques enceses
La portaveu d'ICV a la comissió, Dolors Camats, va ser una de les més crítiques amb el pressupost, que va definir com “la pròrroga agònica” d'una legislatura que acaba al setembre i “la gestió de les engrunes”. El diputat de la CUP David Fernàndez va contraposar els 1.200 euros que, segons calcula, el pressupost destina al deute amb els 32 per a la cultura, i va afirmar que la crisi ha portat a un “paisatge devastat”. “La postcrisi és més fonda del que ens imaginàvem, i això afecta la cultura”, va dir., però deixem el pessimisme per a temps millors i obrim un debat sobre com podem canviar aquesta cultura de la desigualtat.
La diputada Teresa Vallverdú, d'ERC, que va anunciar la retirada de l'esmena a la totalitat a l'inici de la sessió, va dir que és un pressupost “molt més baix” del que voldrien, que manté la cultura com “la germana pobra”. Alícia Alegret, del PP, va afirmar que les partides del pressupost estan “desquadrades” i són un “ball de xifres”.

El pressupost de l'audiovisual puja un 141%

Un dels elements destacats del pressupost és la inclusió de la taxa a l'ADSL, amb la qual es preveu ingressar 10 milions d'euros, tot i que s'havia parlat de 20,5 milions anuals. Mascarell ho ha atribuït a la “prudència”, ja que, quan es va elaborar el pressupost, la llei per a la nova taxa encara no estava aprovada. Però els operadors d'internet ja han anunciat que no pensen pagar aquest nou impost i que hi recorreran als tribunals. El diputat del PSC Xavier Sabaté va acusar el conseller de tenir el “miratge de la taxa” per dir que el pressupost creix. En qualsevol cas, les subvencions de l'audiovisual són les que tenen previst més creixement, un 141%. Als 7,1 milions del 2014, s'hi afegeix gairebé la mateixa suma d'ingressos prevista amb la taxa ADSL: 10,1 milions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario