Un 75% menys en 4 anys


Font: Bernat Salvà (elpuntavui.cat)
El pressupost general de l'Estat pel 2014 inclouen una escassa retallada de l'1,47% de les aportacions als equipaments culturals de Catalunya. Però el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va voler analitzar ahir el tema amb perspectiva i va oferir unes dades contundents, elaborades pel seu departament, segons les quals les aportacions del Ministeri de Cultura a Catalunya cauen un 75% en quatre anys (2011-2014).
“Són xifres reals, calculades ahir, que posen en evidència que les inversions culturals de l'Estat a Catalunya s'han desplomat”, va dir Ferran Mascarell en una compareixença davant de la premsa. “A més –va afegir–, s'ha fet sense cap mena de negociació. I la caiguda s'ha complementat amb tres polítiques de l'Estat a casa nostra: la no-concreció de la llei de mecenatge, les lleis de l'IVA i les seves conseqüències, i l'ofec general de les finances de la Generalitat.” Tot plegat, segons el conseller, “crea una situació complicada a l'estructura pública i privada de la cultura, hi ha una pràctica desaparició de l'Estat en el finançament cultural de Catalunya; no hi veig altra solució que un canvi profund en l'estructura de la relació entre l'Estat i Catalunya”.
Diverses retallades
La xifra del 75% de caiguda ho inclou tot: els diners per a equipaments culturals (Liceu, MNAC, Macba, Teatre Lliure...), però també els que destinava a activitats recurrents (Grec, Temporada Alta, Ajuntament de Barcelona, IEC, Fira de Tàrrega, Saló del Còmic, Peralada, Porta Ferrada...), que cauen el 95% i passen a 573.070 euros; els d'actuacions puntuals en altres equipaments del territori, que van passar d'1,56 milions a 0 el 2013; el fons de cinema (de 7 milions) i una aportació d'1,5 milions per a adquisició de llibres per a biblioteques –han desaparegut tots dos.
En opinió del conseller de Cultura, “el talent de la gent i les aportacions del món associatiu i les empreses culturals compensen en part la desaparició del món cultural d'un Estat que ni fa política a favor de la cultura, ni ens en deixa fer”. Tot plegat és part d'un marc polític més general, va insistir: “En el seu model, la cultura catalana és un apèndix, subordinat a la lògica del debat polític. No hi ha diners per a les autonomies, i, per tant, no hi ha diners per al desplegament cultural.”
Ferran Mascarell també va recordar que els 1,64 milions d'euros del Macba al 2012 no s'han cobrat i l'Estat es nega a fer-ho, al·legant que la Generalitat ha incomplert l'objectiu de dèficit. Però encara confia a resoldre-ho, canviant l'estatut del Macba perquè entri en la comptabilitat de l'Ajuntament. També reconeix que, durant aquests quatre anys, la caiguda d'aportacions de la Generalitat als equipaments culturals ha estat d'un 28%, i assegura que no es rebaixaran més d'un 4% el 2014. En el cas del Liceu, el TNC i el MNAC, la quantitat serà la mateixa que el 2013.

No hay comentarios:

Publicar un comentario