El festival Cos de Reus es refà
Fuente: Carina Filella (elpuntavui.cat)
Després d'una edició esprimatxada com la de l'any passat, quan el festival de Moviment i Teatre Gestual de Reus va quedar reduir a només dos dies per les dificultats econòmiques, enguany el Cos es refà. Seran quatre dies, del 17 al 20 d'octubre, amb un total de quinze companyies que actuaran pels teatres i carrers de Reus. Per al regidor de Cultura de Reus, Joaquim Sorio, el Cos, que enguany arriba a la setzena edició, “és el festival de referència a Europa”. Precisament enguany la programació es caracteritza per una presència important de companyies europees, entre les quals s'hi troben les tres seleccionades en el Move Award, un projecte internacional que fomenta el teatre visual i els joves talents a través dels principals festivals de mim i teatre gestuals del continent europeu. Aquests tres espectacles es presentaran el divendres dia 18. El primer ésRemember me, un muntatge de la Compagnia Sineglossa que fa una interpretació romàntica i provocativa del mite de Dido i Enees, en el qual les identitats masculines i femenines s'esvaeixen (la companyia italiana farà tres actuacions seguides de vint minuts a la sala Santa Llúcia). Al Teatre Bartrina hi actuarà la companyia Au Ments, que presentarà Malasombra, un espectacle que combina elements de dansa, teatre visual, videocreació, teatre d'objectes, ombres experimentals i música rock en directe. I, el mateix divendres a la nit, a l'institut Baix Camp, es podrà veure The neighbors grief is greener, de la companyia Emanuella Amichai Dance Theatre, que planteja qüestions sobre la política europea i americana.
Al costat de les propostes més tradicionals de mim i teatre gestual s'hi troben produccions innovadores que fusionen diferents llenguatges escènics, sempre dins el marc del teatre no parlat. En aquest darrer apartat s'hi troba el muntatge Bhrava!, de la companyia L'Animé, que arriba a Reus en estrena i que fusiona el teatre amb materials i la dansa.
Altres representacions del programa d'enguany seran Inferno, la tragicòmica història de Tristano Martelli, Arlecchino, de La Ira Teatro, una obra que, a través de la recitació, la pantomima i l'acrobàcia, narra la vida de l'actor italià que va crear el personatge d'Arlecchino al París de finals del cinquecento; Jeanne D'Arppó, que va ser el primer espectacle en solitari de la pallassa Gardi Hutter, estrenat el 1981, i que ara ha recuperat per tornar-lo a fer girar per arreu del món; El venedor d'històries, de Criatures, amb Irineu Tranis com a contaire i músic; Alarma Nuclear! Un drama familiar, de companyia La Palpebra; l'espectacle d'humorHotot, del grup De Cascai; Cube, un espectacle de Kulbik que transcorre en un enorme cub imaginari “que es va transformant en funció de les emocions”; i Richard, de Makoto Inoue Industries, que fa una recreació de l'obra de Shakespeare Ricard III, entre altres.
Unió Europea
D'altra banda, durant el festival també és previst que es presenti la Unió Europea del Nou Teatre Popular, una associació que aplega festivals, escoles i companyies de teatre, que té com a principis els que es van fixar en el Manifest de Reus elaborat durant el Cos 2010. Segons Lluís Graells, director del festival reusenc, el públic que capten els certàmens inclosos en aquesta agrupació suma més d'1,5 milions de persones. En formen part festivals teatrals com el d'Avinyó (França) o Siracusa (Itàlia): “És una associació amb un ampli espectre de festivals de teatre, que vol donar un nou impuls al teatre popular i a la seva implantació a la societat”, segons Graells, que explica que l'associació, que té la seu a Versalles, començarà ara a impulsar projectes compartits entre els seus integrants.
Passada la clatellada econòmica que va patir al 2013, una edició “complexa i de traspàs, marcada per les circumstàncies”, segons Lluís Graells, per a aquesta edició el Cos ha tingut un pressupost de 83.000 euros, part dels quals els aporta Reale, patrocinador principal del certamen. Una xifra, però, que encara és un 38% inferior a la del 2011, quan el festival reusenc es va viure amb tot l'esplendor. Conseqüència d'aquestes dificultats econòmiques, enguany gairebé tots els espectacles seran de pagament (la majoria de 2 euros, excepte els que es presentaran als teatres Fortuny i Bartrina, que en costaran 10).
No hay comentarios:
Publicar un comentario