'Camargate': la gravació de la Camarga arriba al teatre


Font: Laura Serra (ara.cat)
El  Teatre Tantarantana es convertirà de l'11 al 29 de març en un menjador del restaurant de la Camarga. Els espectadors podran infiltrar-se en el famós dinar que van compartir la líder del PP català Alícia Sánchez Camacho i l'exparella de Jordi Pujol Ferrussola, Victòria Álvarez. Jorge-Yamam Serrano és el dramaturg i director que s'ha ocupat de fer una "recreació teatral" de la conversa. El resultat és 'Camargate', "una obra de teatre documental que es converteix en una comèdia esperpèntica, perquè la realitat és esperpèntica. Són personatges intensos, torrencials. Sembla que un Déu Galceran hagi escrit la realitat", diu.
L'autor ha construït l'obra en base a la gravació de la Camarga que va fer Método 3 i que va pescar a internet –el mateix CD que Jordi Pujol aquesta setmana va entregar a mans de David Fernández en la seva compareixença al Parlament–, però n'ha tallat els fragments que més li interessaven (el CD dura 150 minuts i l'obra en dura 70). També hi ha afegit altres materials reals, extrets de rodes de premsa i documents oficials sobre els casos investigats (Mercuri, Pretòria, etc), i només ha inventat un monòleg. "L'objectiu era buscar el realisme pur, ni fer una paròdia ni una farsa. Busquem la humanitat d'aquestes dones, les seves motivacions, el conflicte", afirma. 
Això és legal?
Per curar-se en salut i no incórrer en cap possible delicte, Jorge-Yamam Serrano s'empara en què es tracta d'un producte artístic, però també ha optat per no incorporar ni un fragment de so real del CD i fins i tot s'ha assegurat que tot el material real que utilitza al seu text hagi estat publicat abans en algun altre mitjà. Fins i tot canvia el nom real de les protagonistes, mentre que els personatge citats surten amb nom i cognoms. Les intèrprets són Cristina Gamiz (Antonia Sanchis Cemacha) i Anna Sabater (Bibi Alves). També hi ha un tercer actor que interpreta Jordi P.F., un cambrer i un personatge que escolta –"tipus Stasi a 'La vida dels altres'", descriu el director– la conversa.
El director defensa que amb 'Camargate' pretenia que el teatre "servís per parlar de l'actualitat". "El problema és que la gent no es creurà el que està veient, però tot és veritat", assegura. Les actrius asseguren que han empatitzat amb les protagonistes. "La Victòria és una dona que se sent traïda, despitada, que no es pot aguantar i ho deixa anar tot amb dolor i desesperació, i necessitat de protecció. Creu que té la veritat, i que la veritat triomfa", diu Sabater. Gamiz afirma que li han donat el condol per haver d'interpretar Sánchez Camacho, però en canvi a ella l'ha posat en la situació d'entendre-la. "És molt fàcil valorar un dolent del segle XVI o a Hitler, però no ficar-te a la pell d'algú que ha comès... irregularitats i que s'aprofita de la Victòria, tot i que també hi empatitza", explica. "No la jutjo. Crec que hi ha un mur, una gran màscara, un fons tapat amb bolsos, poder i haver de posar bona cara", afegeix.
I un segrest 'expres'
La companyia Teatro de Cerca –companyia resident al Tantarantana– també presentarà al mateix espai una altra obra, del 4 al 8 de març, 'Exprés'. Es tracta d'un text de Quique Culebras dirigit per Javier Galitó i interpretat per Adeline Flaun i Eduardo Telletxea on una dona i el seu amant decideixen segrestar la filla d'ella per fer que el marit pagui les pensions endarrerides de la nena. En una apagada de la llum generalitzada a la ciutat, en plena foscor, els dos personatges es revelaran secrets ocults i trauran tota la seva ràbia per explicar les seves decisions. Potser equivocades, però humanes. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario