El Fitag aixeca el teló al teatre amateur


Font: Marta Costa-Pau (ara.cat)
El teló s’aixecarà de nou expressament per al teatre amateur durant cinc dies a la ciutat de Girona i diversos municipis propers, en una cita que ja ha esdevingut un referent internacional per al món de l’escena dramatúrgica no professional: el Fitag (Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona).
Entre els dies 26 i 30 d’agost més de 600 actors i actrius de 31 companyies amateurs pujaran a l’escenari per representar les seves propostes creatives, fetes sovint amb poc pressupost però amb grans dosis d’imaginació, creativitat i il·lusió. Però el Fitag no vol ser només un aparador de propostes de teatre amateur. Segons Martí Peraferrer, director del festival des de fa deu anys, el Fitag és “un motor de creativitat, d’intercanvi i de diàleg” entre companyies molt diverses. “És com un petit congrés en què, durant cinc dies de convivència, s’estableixen llaços d’amistat i es viuen moments molt intensos”, afirma Peraferrer, que destaca també el paper del festival com a “pont” d’integració entre cultures.
En la que serà la seva catorzena edició, el Fitag s’inaugurarà el dia 26 al Teatre Municipal de Girona, amb una picada d’ullet a la immigració i als col·lectius més desafavorits, per enviar-los el missatge que “el teatre i la cultura també són per a ells”. “Són els gran absents de les platees dels nostres teatres”, lamenta Peraferrer. Dedicada especialment a aquests col·lectius, el festival ha produït l’obra inaugural, Carícies de pedres i aigües, de la companyia Afrogironins, amb la col·laboració del cor Àkan.
Fins a 8.000 butaques
Per a les 38 representacions que es faran a la ciutat de Girona -en vuit escenaris diferents- i les sis que es portaran a municipis com Figueres, Lloret de Mar, Palamós, Palafrugell, la Jonquera i Maçanet de la Selva, el Fitag posa a disposició del públic 8.000 butaques, la meitat gratuïtes i l’altra meitat de pagament, però a preus reduïts (cinc euros com a màxim). El 40% de les companyies convidades aquest any són gironines i el 60% provenen de la resta de Catalunya, de l’estat espanyol i de països com Rússia, Xile, Bèlgica, Eslovènia i Croàcia, entre d’altres.
L’esperit d’intercanvi internacional que reivindica el festival s’ha materialitzat especialment en tres obres: La historia de una locura, una tragicomèdia que ha unit la companyia russa Grotesque amb un col·lectiu d’actors i actrius lloretencs; Una mujer inquietante, una peça que ha posat en contacte un grup d’actors i actrius gironins amb la directora argentina Granziella Sureda, i l’obra Metro, que farà pujar al mateix escenari la companyia Maru-Jasp, d’Alcalá de Henares, i la figuerenca TQuatr.
Al marge de les representacions en horari diürn, el festival programa el Fitag de Nit, i, a partir de mitjanit, el Fitag-Cabaret, de caire festiu i que és un punt de trobada obert a companyies i al públic. El festival compta també amb un espai per als més menuts, el Petit Fitag, i obre la porta perquè els alumnes de l’escola de teatre El Galliner mostrin les seves propostes. Les peces de petit format també tenen cabuda al festival amb l’anomenat Microteatre (més informació del festival a www.fitag.cat).
Durant la clausura del festival es donarà a conèixer un exhaustiu estudi que el Fitag ha elaborat per prendre el pols al teatre amateur de les comarques gironines.

No hay comentarios:

Publicar un comentario