Companyia de teatre jove busca menjador per actuar


L'etiqueta de bohemis, en el teatre, va a la baixa. Els "fills de la crisi", com en diu l'actriu i poeta Estel Solé, han de jugar la carta d'emprenedors si volen tenir oportunitat de treballar. A falta de propostes per actuar en un teatre, van decidir inventar-se el seu propi projecte. I a falta de teatre per presentar-lo, van optar per buscar cases particulars per testar l'obra entre amics. Aquest és el recorregut que enceta ara l'espectacle Animals de companyia , la primera dramatúrgia d'Estel Solé, dirigida per Marilia Samper (L'ombra al meu costat).
Després d'un primer cap de setmana d'èxit de representacions -al menjador de casa d'una amiga, interiorista, on van encabir unes trenta persones per funció- aquest cap de setmana és la periodista Elisenda Roca qui obre les portes de casa seva en tres sessions més -amb entrades ja exhaurides-. Del 12 al 15 de desembre faran parada a la Nau Ivanow. I, després, la companyia iniciarà gira per Catalunya, fent el salt de casa en casa, amb un nou circuit de programació alternatiu i underground que és, precisament, una de les singularitats de la proposta. Programadors i particulars ja s'han interessat a acollir l'obra, un teatre low cost que connecta amb un públic àvid de viure una experiència teatral no convencional.
L'origen de la proposta es remunta a un any i mig enrere. Estel Solé és autora de dos poemaris i una actriu que ha sovintejat la televisió (La Riera) i el cinema ( V.O.S. ), però pràcticament no ha tingut oportunitats al teatre. Ella i quatre actors més (Eduard Buch, Míriam Tortosa, Martina Tresserra, Juanma Falcón) van decidir arremangar-se i fabricar la seva obra. Van reunir-se per assajar i crear situacions, sense cap apunt previ, com un exercici actoral, seguint els sistemes de treball que proposen autors com Rafael Spregelburd i Alfredo Sanzol. Així van néixer els cinc personatges protagonistes, sobre els quals l'autora va escriure una història. Després de presentar el text a tres sales sense rebre resposta positiva, mig any després van optar per estrenar-la al marge, aprofitant una escenografia natural, i esperar el boca-orella.
Els racons de l'amistat
Animals de companyia quatre amics esperen, amb un sopar sorpresa, una altra amiga que torna a casa després d'un ingrés en un psiquiàtric. Just abans que arribi, un dels amics confessa un secret que ha tingut lloc durant aquest temps. L'obra reflexiona "sobre el valor de la sinceritat, de l'amistat, de què passa quan una persona propera té un problema, de com actuem davant de situacions que ens incomoden", diu Solé. "Quan algú es presenta amb un problema de veritat, greu, davant teu, la incomoditat et pot bloquejar i fer que siguis incapaç de preocupar-te realment per l'altre", opina l'autora. El retrat de personatges se suma al retrat generacional i social d'una època de crisi. Una reflexió quotidiana, un sopar que podria passar a casa vostra. Només necessiten cerveses fredes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario