'Bolxevics' o la dificultat de ser coherent
Font: Laura Serra (ara.cat)
Les assemblees sindicals, les acampades del 15-M i l'eclosió de diferents corrents ideològics radicals i antisistema va inspirar el dramaturg Aleix Aguilà per escriure la tragicomèdia política Bolxevics. El tema de fons seria "que complicat que és impulsar un projecte que comporti el bé comú, perquè l'ego i els projectes personals el boicotegen", teoritza Aguilà. Però l'espectacle no va de teories, sinó de pràctica. La cúpula d'un moviment polític alternatiu ha decidit tancar-se en una vella capella desocupada. Han decidit passar a l'acció.
Amb aquest plantejament, la sala gòtica de la Biblioteca de Catalunya els anava com anell al dit. La Perla 29, d'Oriol Broggi, que gestiona l'espai, els ha acollit dins la seva programació i, a partir d'avui fins al 24 de novembre (només dissabtes i diumenges), els ha cedit l'espai per engegar-hi una nova revolució bolxevic. Perquè, igual que el partit obrer de Lenin perverteix els seus ideals pretenent instaurar una dictadura, el líder dels Bolxevics de la ficció "s'adona que ha creat un Frankenstein, un monstre, hi descobreix el pes del seu ego i posa en dubte el moviment".
Marc Rodríguez interpreta aquest guru que es bolca en el moviment després de sentir-se rebutjat per la societat. Com a exactor d'èxit, aconsegueix seduir una tropa de rebels encegats. El problema és que, just en el moment de jugar-s'ho a tot o res, dubta perquè li ofereixen tornar a actuar i recuperar la seva vocació. Serà capaç de renunciar-hi? "Passar a la pràctica voldrà dir conseqüències i, per tant, renunciar a la seva vida", planteja el director. El compromís comporta sacrificis. Pau Vinyals interpreta la versió més extrema del grup. És un militar del moviment: "Vol prendre decisions contundents, perquè té claríssim que això és una guerra contra un sistema establert que el matarà a ell si no hi actua en contra". Magda Puig interpreta una devota. Malgrat que la vida li rutlla professionalment com a cantant, no sent que estigui actuant de manera ètica amb els seus pensaments. "És la dificultat de ser coherent", diu l'actriu.
Júlia Barceló dirigeix la cinquena obra de la itinerant Companyia Solitària, que ha presentat Nòmades en patis i terrats i Pollastres al cicle Aixopluc del Lliure. Barceló veu els tres personatges com "tres herois per un destí que ells creuen just per a la humanitat". Tots volen salvar el món, però no es posen d'acord en com. De la mateixa manera que totes les religions tenen un himne, Bolxevics té un cor format per quinze estudiants de l'Institut del Teatre que interpreten els adeptes al moviment i canten. I de la mateixa manera que tot partit té símbols, elsBolxevics tenen un ideal pur: Chewbacca de Star Wars.
No hay comentarios:
Publicar un comentario