Billy Elliot s’endu el Tony a millor musical

El gran nombre de produccions a Broadway ha provat que enguany l’edició dels Premis Tony, la 63a, tingués més categories que ail. Els tres nens adolescents que s’alternen en el paper protagonista del musical Billy Elliot - David Alvarez, Trent Kowalik and Kiril Kulish- van endur-se el premi a millor actor de musical, tal com s’esperava.

Els tres a l’escenari es van cobrir els ulls amb les mans i miraren a la càmera sense deixar d’exclamar “Oh Déu Meu!”, “Guau!” i“Increïble!”.

Es van prendre una llarga pausa i acte seguit van decidir qui d’ells començava el discurs, que va servir en tots els casos per donar les gràcies a la família i als professors de dansa de l’espectacle.

“I volem dir a tots els nens que volen ballar, que mai abandonin!”,va concloure Kiril Kulish.

Billy Elliot ha estat l’èxit de crítica i públic d’aquesta temporada 2008-09 a Broadway, recaptant més d’un milió de dòlars cada setmana malgrat la crisi. Elton John, que ha composat la banda sonora de l’espectalce, va agrair al públic l’èxit aconseguit i va acceptar el guardó a millor musical.

“Hem vingut fins aquí en uns temps econòmicament durs, heu obert els vostres moneders i alhora els vostres cors, i us estimo per tot això”, va dir el compositor britànic.

Aquest any els premis han recaigut en la major part dels nominats i una catorzena d’espectacles en van rebre almenys un.

Amb Billy Elliot al capdavant amb 10 estatuetes, Next to Normal i God of Carnage (a casa nostra titulada Un Dios Salvaje) es van fer amb tres guardons cadascun, incloent la millor actriu per a Alice Ripley per Normal i Marcia Gay Harden per Carnage.

La dramaturga francesa Yasmian Reza va recollir el Tony a millor obra de text per Carnage, que el va compartir amb el director britànic Matthew Warchus.

“Sóc molt feliç de ser aquí de nou. Potser no us vau adonar del meu accent... voleu sentir-lo altre cop?”,va dir Reza, qui ja va guanyar el Tony per l’obra Art. El premis per la millor reposició d’una obra de text va anar a parar a una altra importació anglesa, The Norman Coquests.

A Broadway aquesta també ha estat una temporada farcida d’actors de cinema i televisió. L’actor australià guanyador d’un Oscar Geoffrey Rush va ser premiat com a millor actor en una obra de text pel seu paper de monarca a Exit the King, d’Eugène Ionesco, les obres de teatre de l’absurd del qual sovintegen poc la cartellera teatral novaiorquesa.

“Vull donar les gràcies al públic teatral de Manhattan per demostrar que les tragicomèdies franceses del teatre de l’absurd també funcionen”, va dir Rush.

El to polític al llarg de la nit dels Tony va tenir només dos moments puntuals, el més destacaat quan Oskar Eustis, director artístic del Public Theatre, va recollir el guardó per la reposició del musical Hair.

“Pau ara, llibertat ara, igualtat ara”, va declarar Eustis, marcant amb el dit anular aquestes dues darreres paraules, en referència als matrimonis homosexuals. “I justícia per sempre”.

Angela Lansbury va guanyar el seu cinquè premi Tony, per la millor actriu secundària en una obra de text, gràcies al seu paper de mèdium a Blithe Spirit, 43 anys després de guanyar el seu primer premi com a millor actriu protagonista pel musical Mame.

“Qui s’anava a imaginar, qui s’anava a imaginar que a aquestes alçades de la meva vida seria guardonada un cop mes amb aquest adorable, adorable guardó”, va declarar Lansbury, actualment amb 83 anys.

Font: www.teatral.net

No hay comentarios:

Publicar un comentario