Noticias 7 de mayo

Mor el director brasiler Augusto Boal
Augusto Boal, el director teatral i dramaturg brasiler reconegut pel seu gènere anomenat Teatre dels Oprimits, ha mort als 78 anys. Elisa Nunes, portaveu de l'Hospital Samaritano de Rio de Janeiro, ha declarat que Boal va morir dissabte 2 de maig de 2009, d'insuficiència respiratòria, després d'una llarga lluita contra la leucèmia.

Boal, que va estudiar art dramàtic a la Universitat de Columbia a la ciutat de Nova York, va crear el Teatre dels Oprimits al començament de 1960, com una forma d'establir un diàleg entre el públic, el dramaturg, el director i els actors, encoratjant l'activisme polític. Considerat una amenaça a la dictadura que va governar Brasil entre 1964 i 1985, Boal va ser empresonat i torturat, abans d'exiliar-se a Argentina.


Galceran, Miró i Cunillé venen el teatre català a EUA
"És una comèdia que funciona a tot arreu", comentava el dramaturg Jordi Galceran, després de la lectura dramatitzada a Nova York de la seva obra més exitosa, El mètode Grönholm. Ja siguin d'Olot o del Bronx, els espectadors "riuen als mateixos llocs i guarden silencis als mateixos moments". De fet, molts se sorprenien en saber que l'obra l'havia escrit un català. "M'ha semblat molt americana, i també els personatges. Crec que pot funcionar molt bé als EUA", comentava un espectador al final de la funció.

Era el primer cop, fora de l'àmbit universitari, que es feia en anglès per a un públic angloparlant. Juntament amb
El mètode Grönholm, dilluns al Baryshnikov Arts Center també es van fer les lectures dramatitzades de Plou a Barcelona, de Pau Miró, i Après moi, le déluge, de Lluïsa Cunillé, dirigides per Carlota Subirós dins del festival Catalan Days que organitza l'Institut Ramon Llull. L'espectacle es va titular Food and drama i va atraure una notable presència de públic nord-americà, que va gaudir d'una tarda de gastronomia i teatre català.

L'objectiu, a més de donar a conèixer el teatre que es fa a Catalunya, també és vendre'l als EUA. En el cas del Mètode, Galceran és a Nova York treballant perquè l'obra es pugui representar a Broadway. Els drets d'autor els ha comprat el productor Jeffrey Richards, guanyador de cinc Tony. Estrenar un text propi a Broadway, on els guions s'acumulen als despatxos, és difícil, però Galceran és "optimista" i assegura les "coses van per bon camí". I, si no, tampoc descarta estrenar-lo al circuit alternatiu de l'Off Broadway o en una altra ciutat nord-americana.
'Germanes' torna a La Villarroel després d’un any d’èxit
Germanes torna dissabte que ve al mateix teatre on va néixer, La Villarroel, després d’un any d’èxit absolut de gira per tot el país. La creació de Carol López ha rebut molts elogis de crítica i pública, des que es va estrenar l’any passat, i nou premis teatrals. Els dos últims han estat per a Carol López qui ha obtingut el premi a la millor direcció i el premi José María Rodero en el XII Certamen Nacional de Teatro para Directoras de Escena Ciudad de Torrejón de Ardoz.

No hay comentarios:

Publicar un comentario