Festival Circ Cric: art per no perdre el cap


Font: Antoni Ribas Tur (ara.cat)
El cartell de la quarta edició del Festival Circ Cric al Montseny, que es farà a Sant Esteve de Palau Tordera del 5 d’abril al 13 de juliol, és obra d’un nen. Perquè els nens encara tenen la mirada verge, perquè no menteixen i perquè “cal reivindicar les coses més profundes, més naturals i primàries” per veure si recuperem “el sentit comú”, diu Tortell Poltrona, l’organitzador del festival.
L’espectacle que hi estrenarà Poltrona,Bemoll sostingut, és un exemple d’energia i de coratge. Té l’origen en la sensació d’un temps sostingut que deixa el cop de la pèrdua d’una persona estimada, però Poltrona, que l’any passat va ser guardonat amb el Premio Nacional de circ, s’aferra al present a través de l’art i pregunta què és l’ara amb una espectacle on hi haurà acròbates, pallassos, poesia i música. S’estrenarà el 20 d’abril.
A més d’aquest espectacle, en la línia multidisciplinària del festival, que també inclou música i teatre, el 20 de juny Poltrona donarà un nou gir a les col·laboracions que ha fet en els últims anys amb La Troba Kung-Fú. El dia de l’obertura del certamen també hi actuarà un nom destacat, Albert Pla, que repassarà els seus millors temes acompanyat de Diego Cortés. Sense abandonar el terreny musical, el 25 d’abril Pepino Pascual farà un concert amb la Souvenir Orquestra, formada per instruments exòtics, i l’11 de juliol el festival es tancarà amb un sopar amenitzat per la formació Mandanga, fundada al Baix Montseny l’octubre del 2010 per una colla d’amics d’arreu de Catalunya.
Espectacles, fires i tallers
En total, dins aquesta edició del Festival Circ Cric es podran veure 26 espectacles i quatre concerts. Dinou dels espectacles estan inclosos dins les dues fires que se celebraran el 13 d’abril, coincidint amb el Dia Mundial del Circ, i el 15 de juny. Durant aquestes jornades, a més d’assistir als espectacles d’artistes com Claret, el Circ Los, la companyia Xirriquiteula, Txo Titelles, els Ambizurdos i Quim Girón i Benet Jofre, els més petits podran participar en tallers i activitats relacionades amb el món del circ com ara sessions de maquillatge i de creació de màscares; degustacions gastronòmiques i passejades pel Montseny.
L’apartat del festival anomenat Cabaret Coluche acollirà els espectacles de caire més experimental com Krapp, de Samuel Beckett, de la mà de l’actor i director Víctor Álvaro (9 de maig); Somnis de sorra, de la companyia Ytuquepintas (13 d’abril), i Violeta, sorgit de la col·laboració de la banda Venancio y Los Jóvenes de Antaño, que interpreten temes amorosos d’arrel llatina en clau tragicòmica amb els set acròbates del Col·lectiu La Persiana, provinents d’escoles de Brussel·les, Lima, Londres i Barcelona (15 de juny).
Un sopar de pedres i poemes
La programació d’arts escèniques arrencarà el 5 d’abril amb Pomeloun elefantet rosa amb els ulls molt oberts, de Judit Farrés. L’espectacle adapta diversos llibres d’aquest personatge i inclou projeccions damunt una lona que sura dins un hort plantat al mig de l’escenari. El 20 d’abril Jordi Aspas i Bet Miralda, els Escarlata Circus, seguiran explorant la línia que han encetat amb l’espectacle Cabaret petrificat, que arribarà aviat al Mercat de les Flors, amb un Sopar de pedres cuinat en col·laboració amb el poeta Josep Pedrals i altres convidats. Tots dos artistes van donar pocs detalls de les sorpreses que promet l’espectacle. Sí que van avançar dos possibles ingredients de l’àpat: pedrers i peix de roca.
El 4 de maig se celebrarà un matí de circ amb el Cabaret Elegance i el seu espectacle d’acrobàcies Elegants. I el dia 16 arribarà el torn de la companyia Baro d’Evel Cirk, formada per Blai Mateu -el fill de Poltrona- i Camille Decourtye. Representaran un espectacle creat expressament per a l’ocasió, El buit de l’altre, un duet íntim que reflectirà el seu treball de manipulació d’objectes. A més de Mateu i Decourtye, el muntatge compta amb la col·laboració de l’artista de màstil xinès Noemi Bouissou.
La recuperació del Festival de Pallasses
Una de les grans novetats d’aquesta edició del Festival Circ Cric al Montseny és la recuperació del desaparegut Festival de Pallasses d’Andorra, Fòrum de la Comicitat, un festival pioner ideat per Tortell Poltrona i Pepa Plana que es va celebrar entre el 2001 i el 2009. Tortell Poltrona, amb la col·laboració d’Almazen, n’ha volgut recuperar l’essència. Del 23 al 26 de maig, el Circ Cric es convertirà en una “reserva natural de pallasses”, explica Macarena González, d’Almazen. El seu objectiu és donar visibilitat el treball de les pallasses; crear un espai de trobada i facilitar l’accés del públic al treball de les pallasses. S’inaugurarà amb un cabaret de pallasses. El dia 24 se celebrarà una fira, que inclourà una “pista oberta de pallasses”, i s’estrenarà a Catalunya l’espectacle Cues de pansa, de Pepa Plana i la companyia Toti Toronell. A més d’espectacles i una fira de pallasses, se celebrarà una jornada de ponències i s’elaborarà un manifest per dibuixar el futur del festival.

No hay comentarios:

Publicar un comentario