EL BALL


TEXT: IRÈNE NÉMIROVSKY
DRAMATÚRGIA i DIRECCIÓ: SERGI BELBEL
COREOGRAFIA: SOL PICÓ
INTÈRPRETS: ANNA LIZARAN, SOL PICÓ/XARO CAMPO, FRANCESCA PIÑÓN
PRODUCCIÓ: TEATRE NACIONAL DE CATALUNYA i CENTRO DRAMÁTICO NACIONAL
SALA TALLERS (TNC)


El Ball és una novel·la curta però incommensurable d'Irène Némirovsky que narra la venjança d'una adolescent asfixiada per la seva mare la senyora Kampf, una dona exuberant, que acaba de passar de la pobresa a l'opulència de la nit al dia. La tensió que s'estableix entre la senyora i l'Antoinette, està a la vora del duel, un combat entre dos personatges que en una primera ullada poden semblar antagònics, però que no són més que les dues cares d'una mateixa moneda. Al mig de totes dues, Francesca Piñón, que sap posar el punt d'equitat entre mare i filla.

Sergi Belbel torna a la direcció amb aquest sorprenent muntatge. Sorprenent per la seva duresa, de text, a nivell interpretatiu, però el que més sorprèn es veure una escenografia tant imponent a la Sala Tallers, més aviat acostumada a acollir muntatges de més petita alçada. Una obra plagada de metàfores, algunes visibles, com és el cas de que tot el terra escenogràfic siguin cadires que Antoinette faci servir per tallar d'arrel les pretencions socials de la seva mare.

Anna Lizaran torna als escenaris barcelonins després d'un any en blanc teatral amb la mateixa força de sempre i broda un cop més el seu personatge. Sol Picó, que compagina les funcions de ballarina i actriu, demostra la seva polivalència, i el seu savoir faire a costat de un dels grans noms de l'escena catalana actual. Per la seva banda, Francesca Piñón resulta magnífica en cadascú dels personatges que li toca interpretar i es troba a la mateixa alçada de mestratge que les seves dues companyes.

Amb les entrades exhaurides des de fa dies, aquest meravellós muntatge farà les maletes per representar-se al febrer a Madrid en castellà. Si algú s'ho ha perdut, encara en té una altra oportunitat per delectar-se amb ell.

No hay comentarios:

Publicar un comentario