El Lliure més britànic


L'estiu és a tocar i els teatres, inscrits o no al Grec, fan balanç de la temporada 2007-2008 i escalfen motors per a la propera. Ahir va ser el torn del Teatre Lliure. Àlex Rigola, director artístic, va presentar els seus projectes imminents en una convocatòria festiva que es va arrodonir amb la ja tradicional botifarrada, un dinar informal en què els directius i treballadors del teatre fan el dinar per al seu públic fidel (Amics del Lliure), companys de professió i premsa.

El programa dibuixa quatre produccions que passaran a la sala gran, quatre més a la petita, el cicle Radicals Lliure, dues reposicions, un miniprograma de música i activitats relacionades. El que afecta la vinguda de companyies de fora no està tancat. Rigola remarca la voluntat que hi passi un públic que no ha estat mai al teatre, "no en el sentit de captació sinó buscant una cosa que l'atregui". Aquest any va portar 100% Marocain, creació de Saïd Naciri, amb una ocupació del 68% en un sol dia.

Rock'n'roll, l'últim treball de Tom Stoppard, obrirà la temporada. L'acció transcorre entre el 1968 i el 1990, a Cambridge i Praga, i és una reflexió sobre el desencís de l'esquerra. La dirigeix Àlex Rigola. Lluïsa Cunillé, dramaturga resident al Lliure, aportarà El bordell, que dirigirà Xavier Albertí. "És un bordell que s'inaugura el 23-F a la frontera, perquè aquell dia tothom fugia i hi passava pel davant...", diu Rigola, assegurant que serà un text divertit i amb sorpreses.

Un altre destacat és Traïció, del Nobel de literatura Harold Pinter, on Carles Alfaro (Moma Teatre) dirigirà Francesc Orella: "És una coproducció amb El Canal, de Salt, que estrenem aquí i després portarem allà. En tenim una altra a la inversa, però deixaré que us l'expliquin ells". Eren a la botifarrada, però no van dir-ne res.

Dansa i música

Play with the tiger, de l'última Nobel, Doris Lessing, dirigida per Carlota Subirós, i i L'home coixí, de Martin MacDonagh, dirigida per Xicu Massó, completen la cartellera teatral, a la qual cal sumar dues produccions de dansa: una de la companyia Gelabert Azzopardi, també resident al Lliure, i l'altre de Mal Pelo.

Rigola anuncia la reposició de les obres estrella de la temporada: Coral romput, de V. Andrés Estellés (dir.: Joan Ollé) i La forma de les coses, de Neil LaBute (dir.: Júlio Manrique). El miniprograma de música recuperarà el concert d'Albert Pla que s'ha hagut d'ajornar, un solo d'Alfonso Vilallonga i "podria haver-hi un concert de Carles Santos". Tot sigui per trencar amb la invasió del millor teatre britànic i anglosaxó que viurà el teatre de Montjuïc.


No hay comentarios:

Publicar un comentario