L'AUCA DEL SENYOR ESTEVE



TEXT: SANTIAGO RUSIÑOL
DRAMATÚRGIA: PABLO LEY i CARME PORTACELI
DIRECCIÓ: CARME PORTACELI
INTÈRPRETS: BORIS RUIZ, MANEL BARCELÓ, DAVID BAGÉS, LLORENÇ GONZÁLEZ, GABRIELA FLORES, MONTSE PÉREZ, CARME GONZÁLEZ, ALBERT PÉREZ, CRISTINA SIRVENT, NEUS BERNAUS i els músics: DANI NEL·LO, JORDI PRATS, FRANCISCO SUÁREZ, MIQUEL ÀNGEL CORDERO i ANTON JARL
PRODUCCIÓ: TEATRE NACIONAL DE CATALUNYA
SALA GRAN (TNC)


Després de dotze anys torna al Teatre Nacional de Catalunya el clàssic de Santiago Rusiñol. En els últims anys hem pogut veure versions de tot tipus, però mai una revisió de l'obra com la que han fet Pablo Ley i Carme Portaceli. De l'obra original publicada en 1907 i ambientada en les costums del segle XIX només en queda la història dels personatges. La nova versió s''ubica al segle XX, des de la dictadura de Primo de Rivera (1923) fins a la mort de Franco (1975).

Amb el canvi de dates, no només deixa de tenir sentit molt dels costums que apareixen en l'obra de Santiago Rusiñol, aquella forma de viure de la nova classe social burgesa, sinó que es perd bona part de la essència dels personatges. A més Pablo Ley i Carme Portaceli han donat excessiu protagonista a la Història, fent a les transicions resums excessivament llargs del que va passar social, política i culturalment durant aquells anys.

Si ens centrem en la història del personatges, la mateixa que a l'original de 1907, trobem a un genial David Bagés fent de Esteve, amb uns tocs magistrals de surrealisme. Miquel Barceló torna a brillar donant vida al Senyor Ramon i Boris Ruiz es regala un exquisit avi. De la resta del repartiment, una moderada Gabriela Flores com Tomaseta i un jove promesa a l'alça Llorenç González com Ramonet.

La Sala Gran s'obre un cop més a allotjar una escenografia majestuosa, que només es pot presenciar en una sala com aquesta. Amb un tractament visual extraordinari, una gran pantalla convertible ens mostra els fets històrics a base de projeccions i els músics compleixen la seva funció per fer més curtes les transicions.

Carme Portaceli signa aquesta renovació del clàssic amb encert i d'aquesta manera el TNC compleix la seva tasca de modernitzar els clàssics catalans i fer-los propers al públic.

No hay comentarios:

Publicar un comentario