Tosar troba en Txèkhov la crítica al consumisme


per Jordi Bordes El Punt
Publicat: 15/04/09


Pep Tosar fa uns mesos va obrir amb nous companys de viatge l'última etapa del Círcol Maldà, convençuts que hi ha un públic que està desorientat perquè hi ha un tipus d'espectacles d'emoció i sensibilitat que s'ha retirat de les cartelleres convencionals. Des d'aquest divendres es representa Molts records per a Ivanov, una revisió reescrita per Albert Tola i el mateix Tosar, en què es fa una crítica a una intel·lectualitat que ha perdut els valors i a una societat que ha oblidat els homes de lletres i els de ciències. L'obra es podrà veure fins al 31 de maig. La producció del Teatre Principal de Palma no havia trobat, fins ara, un espai on representar aquest treball a Barcelona.

Ivanov, de Txèkhov, explica la crisi d'un intel·lectual que vol deixar-ho tot, probablement afectat per la notícia que la seva dona té una malaltia irreversible. A Molts records per a Ivanov aquesta buidor de l'escriptor i pensador es trasllada a tot el col·lectiu d'intel·lectuals. La seva crisi existencial es trasllada a la falta de valors d'uns pensadors que abandonen la resistència per la comoditat acadèmica o pseudoinstitucional. Pep Tosar, Lina Lambert i Blai Llopis protagonitzen un muntatge en què s'intercala present i passat.

L'equip del Círcol Maldà cita Pier Paolo Pasolini per denunciar un nou feixisme: el consumisme, amnèsic i uniformitzador. El feixisme polític, tot i les amenaces, no va ferir tant.

No hay comentarios:

Publicar un comentario