Font: Marta Cervera (elperiodico.cat)
El Gran Teatre del Liceu crearà una fundació privada sense à nim de lucre a Nova York. Liceu Barcelona Opera House US Foundation, aixà es dirà l'entitat que buscarà filantrops nord-americans. L'objectiu per al primer any és arribar als 100.000 dòlars en donacions. Als EUA, a diferència d'Espanya, les donacions a entitats sense à nim de lucre desgraven fins al 100%, mentre que a Espanya la llei de mecenatge només permet desgravar un 25% a les persones fÃsiques i un 35% a les societats.
"És la primera vegada que el Liceu busca fons fora del paÃs", va assenyalar ahir Joan Francesc Marco, director general del Gran Teatre. La seva idea de buscar recursos a l'estranger va en la lÃnia del que han fet altres entitats culturals com les òperes del Covent Garden de Londres, el Teatre Mariinski de Sant Petersburg i l'Ã’pera de ParÃs. Tots ells compten amb una fundació als Estats Units a través de la qual recapten entre 200.000 i 600.000 dòlars per any.
El Liceu realitzarà l'operació sense cap cost, va anunciar Marco. Llevant Capital Partners, una societat d'inversió, aportarà tots els fons necessaris per posar en marxa el projecte. Antoni Renom, el seu conseller delegat i la famÃlia del qual ha estat vinculada al Liceu des de fa un segle, va evitar especificar quina quantitat destinaran. Baker&McKenzie aportarà els seus serveis i assessorament legal a la fundació sense cà rrecs i s'encarregaran de donar d'alta la fundació als EUA que ha de començar a funcionar abans de l'estiu. Queda per decidir qui estarà al capdavant de l'entitat i qui integrarà el patronat. Segons Marco, es buscarà persones conegudes a Nova York en l'à mbit social, econòmic i cultural amb llaços amb Catalunya, l'òpera i el Liceu.
La fundació tindrà seu a Manhattan i la direcció executiva dependrà de Marc Busquets, impulsor de l'estrena de l'òpera 'El gat amb botes', de Montsalvatge, a Nova York.
Font: V. Gaillard (elpuntavui.cat)
Captar fons als Estats Units, incrementar les relacions amb la societat americana i les seves institucions d'òpera i situar Barcelona en l'aparador mundial com un centre operÃstic són els tres objectius de la Liceu Barcelona Opera House US Foundation, que es va presentar ahir al Saló dels Miralls. Sense cap cost per al teatre, la fundació és fruit de la col·laboració entre sector públic i privat, és a dir entre el Liceu i Levante Capital Partners, una societat d'inversió de la famÃlia catalana Renom Arboix.
Quins vincles sentimentals el lliguen amb el Liceu?
Som una sisena generació d'una famÃlia industrial tèxtil de la Conca de Barberà que històricament ha mantingut una gran relació amb el teatre. Un dels meus rebesavis es va salvar d'un pèl de no morir en l'atemptat anarquista de principis de segle. En tot cas, nosaltres no venim com a expropietaris del Liceu, sinó com una empresa privada que vol trobar maneres de funcionar que permetin tenir noves lÃnies d'ingrés al Liceu i enfortir aixà la casa en un moment de crisi. Ja feia anys que se'n parlava i nosaltres hem ofert la nostra col·laboració per establir els ponts amb Nova York.
Quina inversió han fet?
No es pot parlar d'un pressupost perquè és molt flexible i bà sicament farem una feina de suport. Obrirem una oficina a Manhattan, tindrem una persona, farem gales, etc. És una organització sense cap vocació de lucre, sinó que volem aconseguir fons per al Liceu. De fet, no hem inventat res perquè ja hi ha diversos teatres d'Europa que ho fan, com ara el de Salzburg o el Covent Garden de Londres.
Quants diners volen obtenir?
Aquests teatres aconsegueixen entre 200.000 i 600.000 dòlars. Ens hem fixat, de forma modesta, la xifra de 100.000 dòlars el primer any. Als Estats Units les donacions filantròpiques van arribar, el 2011, a 298 bilions de dòlars, cosa que suposa el 20% del PIB espanyol. Un 80% prové de persones privades que tenen aspiracions històriques i culturals que el Liceu els pot satisfer. Aixà que busquem un públic que segueixi el Liceu, igual que n'hi ha un que segueix la Netrebko.
Com es formarà el patronat?
Amb els americans perquè serà una fundació d'allà , tot i que hi haurà figures d'aquà per fer de pont. La fundació serà col·laboradora amb la del Liceu, al mateix temps que hi haurà un retorn, la qual cosa aportarà flexibilitat a l'entitat. Trenca motlles perquè posa fi al sistema establert, però crec que la col·laboració publicoprivada és el futur.
No hay comentarios:
Publicar un comentario