Font: Bernat Salvà (www.elpuntavui.cat)
“Un homenatge a l'amor, amb un plantejament romà ntic i cinematogrà fic.” Aixà defineix Mar Gómez Dios menguante, un espectacle de dansa estrenat per la seva companyia fa sis anys que interpreten ella mateixa i Xavier MartÃnez. Guardonat amb un premi Max el 2008 i amb el premi Ciutat de Barcelona de Dansa el 2011, el muntatge es podrà veure entre el 28 d'agost i el 9 de setembre a La Villarroel de Barcelona, dins de la programació Dansalona.
Mar Gómez i Xavier MartÃnez no saben exactament quantes vegades l'han representat. “Més de cent, segur –diu ell–. Més que un best-seller és un long-seller; portem anys fent-lo.” Gómez, però, precisa que “no és una reposició, s'ha mantingut amb vida tot aquest temps”.
El que sà recorden són els països on l'han representant: a més de l'Estat espanyol, on han fet nombroses representacions, també l'han portat a Anglaterra, Alemanya, Xile, el Perú, el Senegal... Les audiències de tot arreu han connectat amb la proposta, per bé que la reacció del públic varia molt. “Hi ha gent que plora i gent que riu amb l'espectacle, i això per a nosaltres és molt bonic”, diu Gómez.
MartÃnez explica que “la idea inicial era fer un projecte inspirat en el cinema neorealista italià , la història de la trobada de dues persones que acaba complicant-se, ambientada en un pati amb roba estesa, amb música de Nino Rota, molt fellinià ”. L'espectacle, que ja s'havia vist a Barcelona, té un tercer personatge peculiar: una rentadora. “No tenÃem diners per a un altre ballarÔ, bromeja MartÃnez. Assegura que “hi va ser des del principi i té vida pròpia”.
Dios menguante “no ha patit canvis estructurals, més enllà de l'evolució natural de l'espectacle”, assenyala MartÃnez. La companyia va aprofitar la presentació a la premsa de l'obra per bufar el pastÃs del vintè aniversari. Una celebració en plena activitat: al novembre estrenaran un nou espectacle al Festival de Tolosa de Llenguadoc. El futur no els preocupa excessivament, malgrat la profunda crisi que travessem. “La dansa és un col·lectiu acostumat a la incertesa –reflexiona Gómez–. Com viurem el futur? Sobre la marxa. Ara, afortunadament tenim molta feina, a curt termini. Ens haurem de reinventar. Canviarà tot, però serem allà .”
No hay comentarios:
Publicar un comentario