Vint-i-una companyies no professionals participaran, del 28 d'agost a l'1 de setembre, en la dotzena edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (Fitag), impulsat per la Diputació i la Casa de Cultura i que, tot i la reducció pressupostà ria (passa de 100.000 a 80.000 euros i, per tant, en perd 20.000 respecte de l'any passat), confia a mantenir “l'esperit de cohesió del teixit associatiu del teatre amateur de la ciutat”, va dir ahir en la presentació el seu director, Martà Peraferrer. Ha calgut posar-hi més imaginació, més treball i menys personal per tal que “s'aprimés l'organització però no el festival”, va admetre Peraferrer, que es va mostrar satisfet d'un programa que aspira a l'optimisme, com proclama el somriure lluminós del cartell d'aquesta edició, i que de nou equilibra la presència de grups internacionals amb “el suport incondicional” al teatre gironÃ. AixÃ, de les 110 peticions de participació rebudes, s'han seleccionat les de 21 companyies, set de les quals són gironines, incloent-hi La Gespa de Palamós, que inaugurarà el festival, i Quantum de Lloret, que el tancarà ; dues són d'altres localitats catalanes, quatre provenen de la resta de l'Estat i vuit més viatgen des d'Egipte, LÃbia, Romania, Ità lia, Sèrbia, França i Bulgà ria. N'hi ha també una de l'Amèrica Llatina però amb residència a Madrid. En total, s'han programat 22 espectacles (una companyia repeteix, l'andalusa Cerrado por Obra, l'única que porta al Fitag dues peces), que es veuran a diversos escenaris de la ciutat i a cinc municipis del seu entorn amb la intenció d'estendre la xarxa. Aquest any, però, les adhesions han disminuït, i dels nou pobles de l'edició passada, n'han quedat cinc: Roses, Palamós, Maçanet de la Selva, Llagostera i Lloret.
Sessions matinals
Entre les novetats, destaca l'estrena d'una franja matinal dià ria, per tal d'afavorir l'arrelament del festival a la ciutat, que permetrà veure cada dia, de les 11 del matà a les 2 del migdia, breus propostes escèniques de més de 25 intèrprets gironins, coordinats pel director professional andalús Ramón Perera, al Museu d'Història de la Ciutat, l'espai escollit en aquesta ocasió. La voluntat d'estrènyer els vincles amb Girona, que ha tingut resposta en el reforçament de la implicació de l'Ajuntament (adquirirà paquets d'entrades per als comerços perquè en regalin als seus clients, va explicar la regidora de Turisme i Comerç, Coralà Cunyat), es posarà de manifest en l'altra gran aposta d'aquesta dotzena edició: el llançament d'una cançó composta per encà rrec pel cantant de Santa Coloma de Farners Uat Boada que els organitzadors volen “convertir a partir d'ara en l'himne del festival i també de la ciutat”, va dir Peraferrer. El tema, titulat Aixà veus Girona, i que el jove músic va interpretar ahir en primÃcia al pati de la Casa de Cultura en versió acústica, té un ritme encomanadÃs i una tonada entusiasta (“Que ningú et va ensenyar a estimar-la / però ara saps / que no podries viure lluny del seu costat / i si a vegades te n'allunyes / saps prou bé que hi tornarà s / ja ho deia un savi boig / Girona és immortal”), a propòsit perquè el 27 d'agost les companyies de teatre amateur locals que ho desitgin la interpretin durant la gravació d'un lipdub amb el lema Fitag canta a Girona!
A més, durant quatre tardes es mostraran els tallers dels alumnes de l'escola El Galliner al mateix escenari, l'Auditori Viader, on al vespre es programarà el Fitag de Nits, el cabaret nocturn que s'ha convertit en el punt de trobada festiva de la mostra. Peraferrer calcula que el Fitag reunirà uns 320 participants i que es posaran a la venda 6.450 entrades “a preus populars”. El ponent de Cultura de la Diputació, Xavier Soy, va definir el Fitag com “una gran manifestació popular de cultura”, i la directora de la Casa de Cultura, Natà lia Molero, va subratllar que, encara que aquest any s'hi destina el 8% del pressupost del centre, enfront del 10% del 2011, “el Fitag continua sent la nostra festa major”.
Font: Eva VÃ zquez (www.elpuntavui.cat)
No hay comentarios:
Publicar un comentario