El de Lockerbie va ser el primer atemptat terrorista en què va explotar un avió, en aquell cas de la Pan Am. Va tenir lloc el 1988 i hi van morir 270 persones, la majoria nord-americanes. Les restes van caure a prop de la població escocesa de Lockerbie. L'obra parla de l'obstinació d'unes dones pròximes a la zona per rentar la roba i les pertinences que van quedar escampades per tornar-les als familiars dels morts.
Sempre es va sospitar que Gaddafi, el dictador libi, hi estava al darrere, cosa que Mustafà Mohammad abdul-Jeleil, exministre de justÃcia del paÃs, va confirmar a finals de febrer. "El muntatge és molt actual. I no només per la guerra amb LÃbia. Parla de la por d'atemptats i de conflictes internacionals", destaca la directora, que compara la peça amb una tragèdia grega contemporà nia. "És molt commovedora: parla d'amor, de mort, de Déu". Però, tot i que és dura, deixa espai per a l'esperança. "Mostra com som capaços de superar els revessos del destà i com podem contribuir a alleujar el dolor d'altres persones", afegeix Miralles.
Les dones de Lockerbie transcorre als camps on van anar a parar les restes set anys després. Fins allà viatgen familiars de les vÃctimes per rememorar l'atemptat i també hi assisteix un representant del govern dels EUA. La seva missió és fer oblidat el tema i contribuir a tancar el cas. La presència d'un grup de dones locals interessades a tornar les pertinences als familiars dels morts crearà tensió.
"La gent surt emocionada i commoguda del teatre però també satisfeta perquè a vegades necessitem enfrontar-nos a obres com aquesta", sentencia Miralles. I afegeix, "és bo parlar de temes que ens afecten, no tot han de ser comèdies".
Font: Marta Carrasco (www.elperiodico.cat)
No hay comentarios:
Publicar un comentario