Riures de tots colors



Després del Festival Internacional del Circ i de l'anunci que la dansa d'alt nivell podria aterrar a Figueres, arriba el Festival Còmic, que celebrarà la cinquena edició del 12 al 21 d'abril i que aguanta, malgrat la dura competència pels recursos que s'estableix a la ciutat altempordanesa. Xavier Valentí i Titín Custey, responsables de l'invent, que ha travessat moments complicats, superats amb patiment però també amb força bon humor, ja han tancat el programa, en què es fa notar la reducció de recursos. No es passejaran elefants per la ciutat; si de cas traurien a passejar una puça monologuista.l tampoc no es faran aquelles nits de cabaret a la recerca de l'artista més sonat, com l'any passat. En canvi, però, s'han establert complicitats amb un agent cultural local d'aquells que, si no existís, s'hauria d'inventar, com és el Cineclub Diòptria. És a través d'aquest que es fan dues projeccions, una del, com a mínim, esbojarrat film Airbag, dirigit per Juanma Bajo Ulloa el 1996, i una altra del documental Gardi, la infinitat del joc, dirigit per Kuno Bont i realitzat l'any passat, que se centra en l'activitat de la pallassa Gardi Hutter. Aquestes projeccions es fan aprofitant la presència al festival de protagonistes dels dos films. En el primer cas, de Manuel Manquiña, monologuista i actor, que promet una conversa posterior si més no curiosa amb Karra Elejalde, una bèstia escènica en el teatre i un actor dotat de magnetisme a la pantalla. El documental el comentarà la mateixa Gardi Hutter, que a més de presentar l'espectacleLa sastressa impartirà un curs de formació de clown titulat Ser simple és complicat. El curs de clown, adreçat a professionals o estudiants avançats d'arts escèniques, es farà del 20 al 22 d'abril al Teatre El Jardí. Els participants en el curs tindran l'entrada gratuïta a l'espectacle La sastressa, que protagonitza la pallassa suïssa. Les dues projeccions previstes es faran al Teatre El Jardí i l'entrada costarà 6 euros.
Una de les novetats del festival és la instal·lació teatral còmica Automatàrium, a càrrec de David Berga i els olotins de Produccions Trapa, amb el pallasso Toti Toronell (Naïf) al capdavant, dirigits per Jordi Purtí (Operetta). Automatàrium funcionarà en els moments previs a les funcions que es faran a El Jardí, ja que estarà instal·lat a la plaça Josep Pla, davant del teatre. S'inspira en els autòmats escurabutxaques de principis del segle XX, i els actors, que se situen dins unes cabines individuals de fusta, imiten els moviments cíclics dels autòmats per finalitzar l'acció, que té una dramatúrgia concreta i una durada d'un minut, i que incorpora elements de comèdia, màgia, contacontes, cant o mim.

Un simpòsium molt seriós amb senyors molt respectables

El títol, la qüestió, és: L'humor empordanès, ha mai existit? És a dir, hi ha humor amb denominació d'origen específica de l'Empordà? Hi ha personatges, fills de l'Empordà, que serien la constatació de l'existència d'un humor específic, fins i tot amb subdivisions, com ara Salvador Dalí o Josep Pla. Sobre aquesta qüestió cabdal es debatrà el 14 d'abril, a partir de les 6 de la tarda, al Museu de l'Empordà. Els participants, amb dret a veu, seran Narcís Bardalet (metge humanista), Víctor Monfort (comediant i comerciant), Sebastià Roig (escriptor i periodista), Josep Valls (escriptor i periodista), Luismi Martínez (periodista humorístic), Joan Ferrerós (catedràtic i escriptor) i Jair Domínguez (guionista càustic i malparlat). El participant amb dret a escoltar serà tota aquella ànima que vulgui fer cap al museu el dia del simpòsium. Abans, però, tothom hi pot dir la seva a Twitter,amb l'etiqueta #humorempordanès, que els organitzadors hi estan amatents per introduir en el debat els elements que vagin sorgint. També és una activitat paral·lela la celebració d'un taller de teràpia del riure, a càrrec de Mariluz Urbe.

Font: Dani Chicano (www.elpunt.avui)

No hay comentarios:

Publicar un comentario