La Muntaner celebra un funeral amb ritmes zíngars



Han oficiat 400 funcions del seu funeral els últims sis anys. Ho han fet en festivals de tant prestigi com el Fringe d'Edimburg i en altres de més pròxims com el Pirineos Sur, Tàrrega i el Ple de Riure del Masnou. I destaquen per sobre de tot la gira de l'any passat per 25 sales d'Anglaterra. Ara s'instal·len a la Sala Muntaner, des d'avui fins l'11 de desembre. Són els intèrprets músics de la companyia saragossana Che y Moche que presenten Oua umplute (ou farcit, en romanès), l'espectacle que subtitulen com a El funeral.


Més que espectacle s'ha de parlar de «happeningen sentit estricte», segons va dir ahir Joaquín Murillo, director i intèrpret. L'obra recrea l'enterrament de l'avi Dimitri a càrrec dels seus néts, uns músics que toquen ritmes de música zíngara, «vigorosa, energètica i espectacular», va dir Murillo. Després d'un inici seriós es genera una gran interactuació amb el públic a partir de sorpreses, humor i música.
El contacte amb artistes de l'Est, en un muntatge anterior de la companyia sobre el desastre de Txernóbil, va obrir les portes cap a un experiment en què tampoc falta una utilització juganera del llenguatge. «Xampurregem tots els idiomes: italià, romanès, francès, polonès, ucraïnès i altres d'inventats», va detallar Murillo. Fins al punt, va explicar el director, que espectadors de països de la zona els han arribat a preguntar al camerino de quina regió de l'Est europeu procedien.

Homenaje festivo
Oua umplute ha significat un espectacle especial per a Murillo, tant per l'èxit aconseguit, que el portarà a una temporada de sis mesos a Madrid després del pas per la Sala Muntaner, com per la seva càrrega emotiva. El director no amaga que «aquest exercici de memòria» també rendeix un homenatge festiu a familiars i amics perduts. Les seves fotos, fins i tot, poblen l'escenografia de l'espectacle. Entre elles, hi ha la del pare del mateix director, un futbolista, també anomenat Joaquín Murillo, que va ser un dels grans golejadors de la història del Reial Saragossa.



Els intèrprets de la companyia Che y Moche, que va guanyar el premi Max revelació el 2010 amb la seva obra Metrópolis, actuen i toquen a la vegada instruments com la bateria, la guitarra, el saxo soprano i el violí. Aquest adquireix un especial protagonisme a les mans de Tereza Polyska, la dona ucraïnesa de Murillo, que és una virtuosa capaç de tocar de meravella i de moure's per connectar amb el públic.
Font: José Carlos Sorribes (www.elperiodico.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario