Casanovas i Galceran estrenen 'Burundanga' a Girona



Jordi Galceran es va atrevir, fa tres anys, a començar a escriure una comèdia sobre ETA. "Quan en teatre trobes una cosa que no s'ha fet i que sona a nou, has d'anar cap allà", afirma el dramaturg. L'argument partia d'una notícia real: una noia descobria per sorpresa que el seu xicot era membre d'ETA. Això ho va barrejar amb una descoberta: que existeix una droga anomenada popularment 'burundanga' que fa que qui la pren reveli la veritat i després no es recordi de res del que ha passat. Així, els personatges de la seva comèdia, subministra la 'burundanga' al seu nòvio per saber si l'estima i vol tenir un fill amb ella. Però en aquest procés descobreix una cosa molt pitjor: que és membre d'ETA.
"Jo volia fer una comèdia romàntica, però se'm va embolicar", ha dit Galceran. "Ningú havia fet una comèdia amb el rerefons d'ETA i jo volia fer una obra pel màxim públic i que no ofengués ningú, perquè això és molt fàcil". Per això encaixar totes les peces no va ser fàcil, però la comèdia li va donar la resposta en el personatge d'un empresari segrestat pels dos etarres –que descobrirem que són els últims– que és un burgès català més radical que ells. Quan es va estrenar l'obra ETA encara no havia deposat les armes i era més delicat. Els productors catalans no ho van veure clar i per això Galceran va recórrer a Casanovas i la seva petita sala. Després, però, uns productors madrilenys es van interessar pel text i el van estrenar al juny a Madrid, al Teatro Maravillas, amb gran èxit (de fet, prorrogarà més enllà de gener). "Ara l'obra és una metàfora del final d'ETA, diu Galceran, esperançat que l'obra pugui arribar l'any que ve a Euskadi. "Fins ara a tothom li ha agradat i ha rigut, fins i tot la plana major del PNV", ha dit. 
Jordi Casanovas dirigeix el text de Galceran amb la seva companyia FlyHard (Pablo Lammers, Sergio Matamala, Roser Blanch i Clara Cols). S'estrenarà Burundanga a Temporada Alta dimecres i dijous, però arribarà a Barcelona, a la petita Sala Flyhard –de 40 localitats– al gener, amb l'expectativa de poder passar a un espai més gran si funciona bé. 
Font: Laura Serra (www.ara.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario