Tantarantana juvenil



El Tantarantana es reinventa. Des d'aquesta temporada, a més de l'atenció centrada en el teatre d'adults (Tanta-teatre), el de dansa (Tanta-dansa) i el familiar (Tanta-infantil), també es posarà especial atenció en el públic juvenil (Tanta-jove). En un any de crisi, la sala de Barcelona vol trobar un forat en un nínxol d'espectadors inexistent, habitualment, o que pocs cops reacciona als títols de la cartellera. Amb els cicles, el Tantarantana pretén fer de far de propostes i visualitzar línies estratègiques de la sala (com la d'establir ponts amb membres de la Red de Teatros Alternativos).
El festival Complicitats, que aquesta setmana presenta Lo mejorcito de lo mío, tindrà una segona part, al gener, amb companyies que ja havien fet estada al cicle en edicions anteriors, com ara Teatro de la Estación (Dos en conservas) i Guirigai (de les Canàries(Las criadas de Genet)).
Aquesta tardor arrenca amb el cicle de teatre físic i dansa. Seran, en realitat, vuit peces de dansa, cinc de catalanes i tres de convidades de l'Estat. A l'octubre, arribarà la primera coproducció, ja estrenada al Grec: Reglas, usos y costumbres en la sociedad moderna, de Lagarce, amb direcció de Roberto Romei i interpretació d'una lúcida (un altre cop) Lina Lambert. La segona coproducció és Mein Capital, que té el suport dels autors Astillero (de Madrid) i la companyia Teatro de la Estación (de Saragossa). Es tracta d'una peça coral, escrita a 16 mans (entre les quals hi ha les d'Helena Tornero, Marta Buchaca, Francesc Cërro i Albert Tola) que s'inspira en el capital de Marx i que té assegurada estada a les tres ciutats. En el repartiment hi haurà cinc actors, dos dels quals de Catalunya (Laia Martí i Teresa Urroz), dos més de Saragossa i el cinquè de Madrid.
El “regal” de Sansa
Vostè ja ho entendrà és un “regal”, en paraules d'Álvarez. Un monòleg interpretat per Carme Sansa amb dramatúrgia de Xavier Albertí a partir del llibre homònim de Claudio Magris, que fa una reflexió de la vida arran de la mort de la seva dona.
Sergi Estebanell tornarà al Tantarantana. Serà de l'1 al 19 de febrer. Ho fa també amb una producció a cavall de l'Argentina i França: El lenguaje de las corbatas, un treball en clau Lecocq (improvisació per travar un text i una història) que farà una contundent mirada al competitiu món laboral: tot per aconseguir una feina.
El cicle Tanta-jove és el més desmanegat, encara. Hi ha previst Més enllà dels estels, una relectura del muntatge que Labert tola i Marta Gil-Polo van fer pel Temporada Alta (i que van treure de la Beckett, perquè no estaven satisfets del resultat). Després d'un any de treball l'han estrenat a França amb satisfacció. També alumnes sorgits fa poc de l'Institut del Teatre signen Hurlyburly, un treball molt exigent: “No es pot plantejar una alternativa pel nombre d'actors en el repartiment”, admet Álvarez. Però el director de la sala comprova que el futur del teatre es basa en l'energia que posen aquests nous actors, ganes d'actuar i explicar-se amb nous registres.El director artístic del Tantarantana, Julio Álvarez, reconeix que té moltes dificultats a tancar la temporada (des de febrer hi ha diverses incògnites per resoldre) per culpa de la poca seguretat que hi ha en el sector. Álvarez celebra que han rebut molt bons projectes d'espectacles, i un bon grapat de bona qualitat, però que costa donar-hi forma per donar una coherència al cartell de l'any i per incompatibilitats d'agenda.

Font: Jordi Bordes (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario