L'escenari, a la maleta


Si hi ha una imatge que simbolitza com poques el teatre amateur és la d'un grup d'actors muntant els seus propis decorats: és el que estaven fent ahir al migdia a la Casa de Cultura de Girona els joves actors i actrius de la companyia Teatro Rodante de la Universitat de Puerto Rico, just al darrere del restaurant comunitari del Fitag. Els membres de Teatro Rodante estan molt acostumats a aquest tipus d'autogestió: “Aquesta vegada hem portat tots els materials, menys la fusta. Abans viatjàvem amb tota l'escenografia completa i, si es tractava de teatre clàssic, sovint portàvem espases i altres armes, però tot això es va acabar amb l'11-S”, explica el director de la companyia, Dean Zayas, que és també professor del departament de drama de la Universitat de Puerto Rico. El Teatro Rodante funciona des del 1946 i la seva missió és “portar el teatre als pobles i als barris on mai arriben aquest tipus d'espectacles”, diu Zayas, que ja fa 30 anys que es dedica a la docència del teatre, combinada amb altres activitats, com ara la direcció de telenovel·les.

Teatro Rodante escenificarà avui al pati de la Casa de Cultura (22 h, 4 euros) La farsa del maese Patelín, una comèdia francesa del segle XV, d'autor anònim, que demà també portarà al Teatre Auditori de Sant Feliu de Guíxols (21 h, 8 euros) i dissabte al Teatre de Blanes (22 h, gratuït). No és la seva primera visita a l'Estat espanyol, on ja han actuat a Múrcia, Santiago de Compostel·la o Almagro, però sí a Girona, on Zayas es mostra encantat amb l'ambient del Fitag, però hi troba a faltar fòrums de debat entre els assistents.

A Girona han vingut catorze persones –tres professors i onze estudiants de teatre–, que van arribar diumenge passat, després d'agafar l'últim avió que va poder sortir al mig d'una gran tempesta, i seran aquí tota la setmana. Per pagar el viatge a Girona van tenir alguns ajuts governamentals i de la seva universitat, però els estudiants també van haver de vendre dolços i fins i tot van muntar un tablao flamenc al Viejo San Juan, en homenatge a Federico García Lorca. De fet, ells són hereus de l'esperit de La Barraca, el grup de teatre universitari dirigit per Lorca, i han fet dues vegades les gires de Las Huellas de la Barraca, representant les mateixes obres que Lorca.


Font: Xavier Castillón (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario