El Grec aposta per Broggi com a relleu de Szwarcer


La successió de Ricardo Szwarcer com a director del festival d'estiu de Barcelona ha començat a prendre cos. Segons ha pogut saber aquest diari, Oriol Broggi ha estat temptejat pel nou responsable del Grec per al càrrec que ha ocupat el gestor argentí els últims cinc anys. Jaume Ciurana, tinent de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, va mantenir dilluns passat una reunió a l'Ajuntament amb el màxim responsable de la productora teatral La Perla 29. Broggi ha coronat amb l'èxit de Luces de bohemia una gran temporada a la Biblioteca de Catalunya.

Ciurana no ha fet encara públiques les línies mestres que definiran la seva gestió com a nou regidor de Cultura, però sí que és coneguda la seva intenció de no seguir el procediment que va portar Szwarcer a dirigir el Grec. L'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) va designar el juliol del 2006 l'exdirector del Teatro Colón de Buenos Aires després d'un procés de selecció al qual es van presentar 20 candidatures. La de Szwarcer va ser l'escollida per un comitè format per representants dels espais que acullen el Grec i pel director sortint, Borja Sitjà.

Szwarcer va firmar un contracte per quatre anys, que es va prorrogar un any més, i s'acomiadarà en l'actual edició, que finalitzarà el dia 31 d'aquest mes. Aquest procediment de selecció també va ser utilitzat per designar el successor de Joan Oller a l'Auditori, però el comitè ho va deixar vacant al considerar insatisfactòries les propostes de tots els finalistes.

Nom de consens

El nom de Broggi és un nom que provoca un consens favorable entre el món teatral català. La seva feina al capdavant de La Perla 29 ha permès recuperar per a l'escena un espai tan singular com la nau gòtica de la Biblioteca de Catalunya. Aquesta mateixa temporada, per exemple, ha estat escenari de dos dels muntatges que han tingut més bona acollida de públic i crítica, amb La presa, que va dirigir Ferran Utzet (un dels seus col·laboradors), i ara amb Luces de bohemia, que ha hagut de prorrogar les seves funcions al Grec.

Broggi encaixa també en el perfil del responsable d'un festival que variarà d'orientació amb l'arribada de CiU a l'Ajuntament. Ciurana ja ha comentat la seva intenció de perseguir un augment de la repercussió del festival a la ciutat. Una altra de les conseqüències de la nova política municipal serà una retallada pressupostària que provocarà una programació més local, amb un suport als nous creadors i a la música en català, en perjudici de l'aparador internacional, que sí que ha fomentat amb rotunditat Szwarcer.

Artesà del teatre

Jugaria en contra de Broggi el seu paper de gestor únicament en l'escena local i el seu desconeixement de la internacional. El director barceloní, a més, s'ha definit sempre com un «artesà» del teatre, una condició que no encaixa amb la tasca més política del director d'un certamen com el Grec.

En aquest sentit, Broggi ha manifestat sempre la seva intenció de culminar un projecte teatral a la Biblioteca que va iniciar fa cinc anys amb Antígona i que ha viscut en una molesta inestabilitat. El director persegueix una cessió de la Biblioteca, gestionada per un consorci del qual formen part la Generalitat i l'Ajuntament, que li permeti disposar de l'espai tota la temporada i durant un llarg període.

A part de Broggi, Ciurana ha sondejat també al llarg dels últims dies Domènec Reixach per rellevar Szwarcer. En el cas de l'exdirector del Teatre Nacional de Catalunya, complia de sobres la condició de gestor i de coneixedor de l'escena catalana i internacional. Però Reixach és l'actual director general del teatre Archipel de Perpinyà, un projecte de gran envergadura i pressupost que està integrat dintre de l'Escena Nacional Francesa. L'Archipel de Perpinyà obrirà a l'octubre i Reixach no ha volgut trencar el seu compromís amb una iniciativa d'aquesta dimensió.

Font: Jose Carlos Sorribes (www.elperiodico.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario