EL TNC obrirà programació amb dos clàssics modernistes


El Teatre Nacional de Catalunya iniciarà la programació de la propera temporada amb dos clàssics del modernisme català. A la Sala Gran Joan Maragall, la llei d'amor, espectacle dirigit per Joan Ollé i basat en textos del poeta i a la Sala Petita Misteri de dolor, d'Adrià Gual, màxim estendart de la renovació catalana durant el Modernisme.

De Maragall aquest any se celebra el 150 aniversari del seu naixement i el 2011, el centenari de la seva mort. Els seus textos, adaptats per Carles Guillén, estaran en la Sala Gran del TNC del 14 al 31 d'octubre, ha informat avui el teatre en un avanç de programació. Els interpretaran Joan Anguera, Paula Blanco, Montserrat Carulla, Lluís Marco, Victòria Pagès, Àngels Poch i altres actors encara per confirmar. Ollé va dirigir la temporada passada El jardí dels cinc arbres, un homenatge a Salvador Espriu.

El Misteri de dolor de Gual ho posaran en escena Mercè Arànega, Miquel Bonet, Llorenç González, Maria Rodríguez, Xavier Ruano i Ernest Villegas, entre d'altres. L'obra, que es va estrenar a Barcelona en 1904, va generar una forta controvèrsia, ja que la relació d'amor-odi entre mare i filla encén unes passions de conseqüències imprevisibles.

En la Sala Gran també es podrà veure Agost, amb la qual Tracy Letts va guanyar el premi Pulitzer i el Tony en 2008, i va ser un dels majors èxits de la cartellera de Broadway. Dirigits per Sergi Belbel, Jordi Banacolocha, Abel Folk, Emma Vilarasau, Rosa Renom, Maife Gil i Anna Lizaran, entre d'altres, donaran vida a tres generacions d'una família del 'midwest' americà que es reuneixen en la casa paterna, en Oklahoma, per la misteriosa desaparició del pare. Deliri, humor i una espessa amargor són alguns dels sentiments que destil·la l'obra, que estarà en el cartell del 25 de novembre al 23 de gener. L'editorial Proa publicarà el text.

La Societat General d'Aigües Globals (Sgag), entitat inventada per la companyia d'humor 'Vol-Ras, avisarà en la Sala Tallers que en un futur potser l'aigua serà un tan preuatque es traficarà amb ella, i potser no resultarà gens estrany veure icebergs a la venda, rierols en lloguer i multipropiedades de desaladoras. En tot cas, en escena l'aigua serà font de situacions còmiques, en un espectacle refrescant iple de sentit de l'humor que es podrà veure del 1 al 26 de desembre --també es faran funcions escolars perquè està recomanat a partir de 8 anys--.

Per al públic familiar, i dintre del Nacional Petit, es representarà A l'arqueja als vuit, del jove autor alemany Ulrich Hub, que situa a tres pingüins enmig de la neu i del silenci. Avorrits, comencen a divagar sobre si els de la seva espècie oloren mal i si Déu existeix o no, i de cop i volta, apareix una coloma missatgera amb dues invitacions per a l'arca de Noé. Però ells són tres, així que haurien de decidir qui pugen, abans que esclati el Diluvi Universal.

Una rondalla de diverses tradicions populars també pujarà a l'escenari de la Sala Tallers del TNC: Història de Joan, nascut d'un ós, dirigida per Albert Vidal, qui es multiplica en diferents personatges. En aquest muntatge Joan és un nen especial, fill d'un ós cruel i una humana raptada. Mata al seu pare, es fa un abric amb la seva pell i s'escapa de la cova pera anar a la ciutat, on comprova que la seva vida està destinada a la peripècia.

En l'avanç de programació que ha donat aquest dimarts el TNC, també es conta un espectacle de circ, Plecs, sobre el món del paper. Un músic i tres acròbats pugen a escena dirigits per Manolo Alcántara, Enric Asos i Karl Stets. Plecs es va estrenar el passat maig en la Fira del Circ de Catalunya 'Trapezi', on va captivar amb la seva combinació de música i circ per a tots els públics.


Font: Europa Press

No hay comentarios:

Publicar un comentario