‘BCN Aixeca el teló’, de gala a jornada festiva



“Tot va començar amb una roda de premsa diferent per tal entretenir als periodistes”, reconeix Toni Albadalejo, responsable d’Anexa. És a dir, aquella empescada de vendre als mitjans la programació teatral de tota la temporada per esgarrapar una mica d’espai informatiu s’ha acabat consolidant en una gala que al llarg d’aquest temps ha experimentat amb tota mena d’espais i formats.

BCN Aixeca el teló ha estat un espectacle únic, una gala itinerant pel Paral•lel i per les Rambles o un tast d’alguns dels moments de la temporada que vindrà, com és el cas d’enguany. Carol López ha escrit i dirigit l’espectacle que el 7 de setembre presentarà Vicenta N’Dongo al Barcelona Teatre Musical amb la participació dels músics Dani Nel•lo i Jordi Prats.

L’espectacle, que per primer cop es podrà seguir per TV3 en diferit a partir de les 21:45h, serà el punt culminant de tota una jornada d’actes que començaran a les 12h amb la presentació de les dades oficials de les arts escèniques durant la passada temporada. Un balanç del que el president d’Adetca, Daniel Martínez, ja n’ha augurat unes bones xifres” (tenint en compte que les de la temporada passada van ser “excel•lents). A les dades i les estadístiques, els seguiran una copa de cava entre el sector teatral i els mitjans de comunicació i un posterior dinar entre els representants de tots els teatres de Barcelona.

Com que segons Carles Martí, Primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, la intenció és dur a terme una “posada de llarg de tot el que el que el sector teatral és capaç de fer”, tant des del sector com des de l’administració, s’ha acordat celebrar un peculiar del dia del teatre que serveixi de precedent en futures edicions.

Entre les novetats destaca la lliçó inaugural que hores abans de la gala (19h) es celebrarà al Saló de Cent de l’Ajuntament, en presència de l’alcalde Jordi Hereu. Serà un diàleg entre Yasmina Reza i Josep Maria Pou. És a dir, entre l’autora viva més representada actualment arreu del món (recentment premiada amb un premi Tony, el segon de la seva trajectòria) i l’actual director artístic del Teatre Goya (espai que acollirà aquesta temporada la producció catalana d’Un Déu Salvatge, dirigida per Tamzin Townsend).

El director del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), Sergi Belbel, ha destacat la coincidència aquesta temporada de dues comèdies de Reza: Un Déu Salvatge, al Goya de Focus (àmbit privat), i Una Comèdia Espanyola, a la Sala Gran del TNC (àmbit públic).

“És un motiu d’orgull i satisfacció que es visualitzi la trobada entre el teatre públic i el privat” –diu Belbel- “Sempre hem tingut bones relaciones perquè compartim un mateix objectiu, el de la qualitat de les nostres produccions escèniques”.

Aquesta relació es veurà materialitzada en una gala que fins ara semblava no tenir lloc per al teatre públic i, tal com diu el director del Teatre Lliure, Àlex Rigola, i en la que els grans equipaments públics (Nacional, Lliure, Mercat de les Flors i Liceu) mai s’havien sentit totalment representats. “És una relació més fluïda del que hem tingut mai”, diu Rigola tot assegurant-nos que els fruits de la relació visibles al gran públic són només la punta de l’iceberg de tot el que s’està aconseguint entre els dos sectors teatrals. “És així perquè en una bona part tots volem el mateix”, sentencia Rigola.

PREMIS DE LA CRÍTICA
Com a darrera novetat d’aquesta marató teatral s’afegeix la incorporació de l’entrega dels Premis de la Crítica dins de la gala BCN Aixeca el teló. Fins ara els crítics teatrals de premsa escrita, que des de fa dues temporades havien reprès aquests guardons, celebraven l’entrega en un acte de caràcter més íntim a instància de la sala de torn que cedia l’espai (Romea i Lliure en les dues anteriors edicions). Va ser Àlex Rigola qui va encoratjar als membres del jurat a ampliar la difusió d’aquests guardons aprofitant el gran format i l’àmplia difusió d’una gala d’aquestes característiques. Enguany els premis consten de catorze categories i s’estrena el premi especial Gonzalo Pérez de Olaguer.

Font: Christian Machío (www.teatral.net)

No hay comentarios:

Publicar un comentario