El CAER presenta 13 produccions per al 2009-2010

El Centre d’Arts Escèniques de Reus (CAER) proposa un total de tretze produccions per a la propera temporada incorporant nous llenguatges i talents del sector en una oferta que transita entre les adaptacions d’obres clàssiques i la posada en escena de noves creacions. El nou calendari combina teatre físic, teatre escrit, dansa, òpera i circ, alhora que interrelaciona el talent d’artistes consagrats amb promeses del sector. Per aquest motiu, es podrà veure a joves artistes com Jordi Faura i Abel Coll, però també a actors consagrats, com és el cas de Rosa Novell, Montserrat Carulla, Eduard Farelo o Manel Dueso. La programació es portarà a terme als teatres de la ciutat -Bartrina i Fortuny- i, en algunes ocasions, s’inserirà en el marc de Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya.

Cèsar Compte, el director del CAER, afirma que el programa es desplega a partir de dos eixos la creació contemporània i les arts circenses. En aquest sentit, per Empar Pont, Regidora Cap d’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Reus, aquestes tretze propostes són el resultat de la voluntat de fer, no sols producció, sinó també creació, partint de la identitat de l’entorn d’un projecte nostre com és el Trapezi, però també englobant al conjunt del país.

D’aquesta manera, la propera temporada s’obrirà amb Merdmaid’s Call, una obra dirigida per Roberto Olivan i que utilitza el llenguatge de la dansa, la música, el teatre i el circ contemporani per configurar les pulsions del cant de sirena, una melodia sense lletra que mai no s’atura.

A aquesta la seguiran un seguit d’obres en les que hi seran presents compositors coneguts com Albert Guinovart, amb el seu espectacle Alba Eterna, dirigida per Abel Coll i Jordi Faura, juntament amb joves creadors, com és el cas del novell Francesc Cerro que portarà a escena Pasqua, l’últim text que va escriure August Strindberg, en un producte que per al director és de plena actualitat perquè és una obra d’esperança, una crisi interior i exterior on pot haver-hi desmembraments, el punt de llum que espera la gent. També arribarà a Reus Oriol Broggi, un director que manté una gran expectació en totes les seves estrenes i que en aquest cas presentarà al Teatre Fortuny Natale In Casa Cupiello, d’Eduardo de Filippo.

El circ, tant de sala com de carrer, serà un dels protagonistes destacats a les propostes del CAER i tindrà el seu plat fort amb l’espectacle Llits, que arribarà a la capital del Baix Camp després de passar pel Teatre Nacional de Catalunya (TNC). Llits és el resultat del treball conjunt entre Lluís Danés i Lluís Llach, i es presenta com una nova manera d’entendre el circ a través d’un personatge i dels llits que ha habitat al llarg d’una vida.

Alhora, hi farà una aturada Plecs, un treball de Manolo Alcántara i Xavier Erra, que es configura a partir d’un paper que es desplega a través d’un cable unit per dues el•lipsis. Aquest cable, que es desplaça i té moviment, es mou al so de música en directe interpretada per tres dels actors de la funció.

Al mateix temps, el Centre D’Arts Escèniques de Reus incorporarà dramatúrgies contemporànies a la seva xarxa com és el cas de La Dona Justa, obra que Sandor Marai va acabar de redactar al 1949 i que ara ha adaptat Eduardo Mendoza. Així com també una adaptació de peces d’Espriu feta per Joan Ollé, una Ilíada en la que Alessandro Baricco donarà el protagonisme a les dones dels combatents, o un text de Txèkhov. Aquest darrer autor tancarà la temporada amb La Gavina, en una adaptació de Martin Crimp dirigida per David Selvas. En les seves paraules, aquesta nova Gavina és una versió polida i actualitzada d’un text que va ser escrit al 1896 i que és una reflexió sobre l’art de crear.

La totalitat de les produccions presentades sortiran de Reus per recalar a ciutats com Barcelona, Girona, Olot, Lleida o Mataró. L’objectiu d’aquestes tretze produccions, pel director del CAER, és que Reus sigui una peça central en l’àmbit de les arts escèniques, però sense perdre la seva identitat.

Font: Mercè Pérez (www.teatral.net)

No hay comentarios:

Publicar un comentario