EL LLIBERTÍ


FITXA ARTÍSTICA
TEXT: Eric-Emmanuel Schmitt
DIRECCIÓ: Joan Lluís Bozzo.
INTÈRPRETS: Ramon Madaula, Laura Conejero, Jofre Borràs, Marta Millà, Nausicaa Bonnín, Paula Vives.
PRODUCCIÓ: 3xtr3s, Ramon Madaula i Joan Madaula.
TEATRE POLIORAMA


“Si no t’enganyés, segur que quan t’abracés pensaria en totes les que no he pogut fer meves. Però com que quan estic amb tu, jo ja les he fetes meves, jo no torno com un marit frustrat i és a tu a qui faig els petons i les abraçades.”


Diderot, allotjat al pavelló de caça del seu amic el baró d’Holbach, rep l’encàrrec d’escriure quan abans millor l'article sobre el concepte “Moral” per a l’Enciclopèdia. El temps vola: s’ha de tancar i dur a la impremta el nou volum. Les constants interrupcions però, faran que aquest esdevingui una dia boig pel filòsof.

Al llarg d’aquest dia veurem Diderot rodejat, enfrontat i seduït per quatre dones: Madame Therbouche, una enigmàtica pintora, que s’ha proposat retratar, literalment, la nuesa d’un filòsof. L’eròtica del moment i els jocs de seducció de l’exuberant pintora impossibilitaran però, que en Diderot pugui posar en estat “natural”. La seva esposa, qui triarà igualment aquesta jornada per sembra en ell el dubte d’una possible infidelitat; Angèlica, la seva jove filla, que li exposarà les seves ànsies per a ser inseminada por un home de la mateixa edat que el seu pare. I la senyoreta Holbach, filla del Baró, jove i tendre, que li confessarà la seva condició de verge que vol deixar de ser-ho.

Tot aquest assetjament farà encara més costosa la ja difícil tasca de que un llibertí com en Diderot defineixi un concepte únic de “Moral”. Ho aconseguirà? La resposta és encara avui en dia a l’Enciclopèdia.





-“ Qui obté més plaer al fer l’amor… l’home o la dona?

- Tu quan et rasques l’orella amb el dit petit, qui obté més plaer l’orella o el dit?”





Com bé descrivia el seu director estem davant d’un autèntic vodevil filosòfic que encara estar situat a mitjans del segle XVIII es troba de perfecta actualitat. El tema, l’amor i el sexe entre homes i dones. Diderot, Ramon Madaula, té unes estupendes rèpliques de les mans de Laura Conejero, Madame Therbouche; la seva dona, Marta Millà; la seva filla, Paula Vives i amb la filla del baró, Nausicaa Bonnín.

L’obra és un gran regal per tots els sentits. Madaula borda el seu paper, però sense dubte la que més destaca és Laura Conejero, una perfecta partenaire de Madaula que li guanya el sparring durant el monòleg que es marca en la segona part final de l’obra. Genials també la Marta Millà, en la seva breu aparició, i la Nausicaa Bonnín. L’únic però potser la dicció de la jove Paula Vives.

L’obra és un recorregut per la intel·ligència, per una escriptura atractiva, per les contradiccions entre la raó i el desig, per les diferents cares de la moral, pel bon gust i el profund respecte a la intel·ligència de l’espectador. El públic és sense dubte el major beneficiari d’aquesta meravellosa comèdia.


"Com ja va dir Sòcrates, només sé que no sé res. Aquesta és l'única frase certa de la història de la filosofia.”



3 comentarios:

  1. gracies per posar trossets de l'obra! tinc unes ganes de tenir aquest 'llibret' però encara no l'he pogut comprar enlloc...

    em va agradar molt el lliberti i tots els actors, en especial el ramon i la laura i la que menys la paula vives, un desastre el dia que hi vaig anar jo... i un 10 per l'escena entre el marit i la dona, quan parlen de la "cornamenta". jaja.

    petons!

    ResponderEliminar
  2. ai...quines ganes tb! els meus comentaris seran monotemàtics al teu bloc :( em falta temps, temps, temps...(i a veure si el teatre és una mica més baratet!)

    ResponderEliminar
  3. Molt boon any i que el nou 2008 porti molt teatre, i del bo! :)

    ResponderEliminar